20120926

FAS 3 fasas ut med Löfven

Likt regeringen som presenterar sin budget bit för bit så kommer gör även Socialdemokraterna dettta. Det är en ny form och idag var turen kommen till frågan kring FAS 3. Grunden är en traditioell socialdemokratisk arbetslinje som vi vet fungerar.

Förslaget handlar om riktiga arbeten och det är bra och det gör också att vi driver den arbetslöse eller sjuke bort från bidragsberoende. Med förslaget som jag hastigt tagit del av bygger vi självkänsla för den enskilde och det är en av de viktigaste pusselbitarna för att kunna få folk åter till arbetsmarknaden. Punkterna som presenteras är dessa:

Alla som befinner sig i Fas 3 får riktiga jobb i företag, kommuner/landsting eller föreningslivet eller utbildning.

• Den som anställer får en lönesubvention i form av ett särskilt anställningsstöd på mellan 85 och 100 procent.

• Varje individ ska få individuellt utformade planer.

• De som får ett riktigt jobb får avtalsenlig lön, de som får en riktig utbildning får bibehållen ersättning. Den som inte tar eget ansvar får ingen ersättning.

• Reformen innebär en investering på 2,0 miljarder kronor 2013.

Det är bra att Socialdemokraterna tar tag i detta elände som regeringen bara låtit fortgå. Som vi ser av förslagen så är det inga genvägar för den enskilde men möjligheter. Det är en Socialdemokratisk arbetslinje som ger den egna ansvar över sin situation och samtidigt visar på möjligheter. Det är en sund politik om ni frågar mig. Att man också ger större utrymme för föreningslivet är välkommet då jag i mitt updrag i Kulturoch Fritidsnämnden i Vimmerby ser hur många av föreningarna kryper på knäna för att klara både verksamhet och ekonomi. Kan vi där ge en hjäpande hand så görs många vinster.

Media mm: Ab, Annika Högberg, SVT, DN, SR, DI.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby