20091222

De fattiga barnen får inga TV-spel i år heller...


De RödGröna har idag presenterat en ny rapport. Idag handlar det om barnfattigdomen i Sverige som ökar. En läsning som borde ge lite nyttiga reflektioner.

Om jag bara ska lyfta ut något ur rapporten så är det att under förra året fick 23 000 barn avstå glasögon enligt Majblomman. För mig som har glasögon förstår jag hur hemskt det måste vara att inte kunna se ordentligt. Att ständigt ha huvudvärk pga att man spänner ögonen. Detta är Sverige 2009. Samtidigt rapporterar DN att hushållens ekonomi blir bättre. Sverige är delat.

Om Reinfeldt vill göra arbetslinjen till en valfråga så kommer här en till.

Passa på att läsa Johan Ulvenlövs krönika över bloggåret. TACK Johan för ett fantastiskt arbete med att ge oss underlag och tips.
Bloggat
Johan Westerholm som fick upp ögonen på mig om denna rapport. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

 1. Ta inte in så många invandrare då, förslagsvis? Stäng gränserna och ta hand om de som redan finns i landet. Eller framförallt, ta hand om våra fattigpensionärer.

  SvaraRadera
 2. Anonym. Det handlar inte om invandringen, det handlar om fördelningspolitik. Sverige är ett rikt land. Det gäller bara att fördela resurserna rätt. Det gäller att inte sänka skatten för de som har på bekostnad av de som inte har. Det handlar om att se till de svaga grupperna i samhället och satsa på dem.

  SvaraRadera
 3. Visst. Hoj ni skatten. Effekten blir saklart att fler av oss "hoginkomsttagare" gor som jag och flyttar fran landet. Fortsatt samtidigt att ta in an fler bidragsinvandrare fran afrika och mellanostern sa kommer du tids nog att marka att kakan ni politiker tar bra betalt for att fordela snart bara bestar av smasmulor.

  SvaraRadera
 4. Jasså, Gustaf, du är invandrare i något land? Du har flytt från skatter - andra flyr för sina liv.

  Ett utmärkt blogginlägg av dig, Peter. Det är inte bara julen som är kall för många barn, utan även resten av året. Barnen blir fler och kylan värre.

  /Eva

  SvaraRadera
 5. Jo invandringen är precis vad det handlar om plus mera.Man tar hand om de som redan bor i landet innan man fyller på med fler.Begriper ju minsta dagisunge men inte du och regeringen.

  Pelle

  SvaraRadera
 6. Problemet är nog närmast att Sverige sedan 1970-talet har fallit rejält i den s.k. Välståndsligan som är en köpkraftsjusterad BNP per capita. Likväl har främst sossarna fortsatt att spendera bidragspengar i en obegränsad omfattning. Pengar som inte fanns har förbrukats och detta har lett till ett Sverige som jag inte längre känner igen.

  Barn får inte glasögon, gator sopas inte, det allmänna förfallet sprider sig. Ansvaret för detta faller tveklöst mycket tungt på Socialdemokraterna som har suttit på makten under flertalet år sedan 1970-talet.

  SvaraRadera
 7. Pelle, vakna! Sverige är ett av Världens rikaste länder och vi har råd att hjälpa määnniskor på flykt svält, krig och förföljelse. Det handlar om hur vi fördelar våra gemensamma resurser. Den ny sittande regeringen har sänkt skatten med 80 miljarder som skulle kunna användas till så mycket bättre.

  SvaraRadera
 8. Anonym, Sverige må ha halkat efter men det är ingen lösning med att sänka skatten för dem som har utan det bygger bara på klyftorna inte minskar dem.

  SvaraRadera
 9. dENNA BERÖRDE MIG JAG FINNS PÅ HTTP://METROBLOGGEN.SE/FUTURA
  MVH MARIE CH

  SvaraRadera
 10. Tack Marie, ska kolla din blogg

  SvaraRadera
 11. "Sverige är ett rikt land. Det gäller bara att fördela resurserna rätt."
  Det är inte politikernas uppgift att sno från de som producerat och ge till andra. Sänk hellre skatterna mera så att folk får pengar över till glasögon.

  SvaraRadera
 12. Anonym, de svenska barnen har inte betalat mer skatt för att få glasögon än de barn (och vuxna) som kommer hit? Människor är människor, och om några extra hundralappar saknas i mitt studiemedel för att rädda livet på någon annan avstår jag dem gärna. Jo, dessa fantastiska sänkta skatter... Enligt de styrande skulle min mamma som är sjuksköterska på 1500 kr mer över i slutet av månaden tack vara sänkta skatter. Detta efter att de sänkt hennes lön med 4000 kr/månad...

  Jag känner snarare att det vore en idé att inkomstbepröva barnbidraget. Varför ska en vd på ett multinationellt företag få lika mycket barnbidrag till sina barn som en ensamstående städerska?
  Ja du Gustaf, livet är hårt för de som är så rika att SKATTEN blir ett tillräckligt stort problem för att flytta utomlands. Förstår om det var svårt att klara vardagen på det existensminimum du fick kvar i slutet av månaden. Jag undrar mer hur vi studenter (och andra med låg inkomst) skulle klara oss om minskade skatter både ledde till minskat studiemedel och att vi t.ex. skulle få betala för sjukvård. Sverige har ett unikt socialt skyddsnät som jag gärna är med och finansierar även om jag en dag skulle bli rik och få betala tillbaka. Och jag hoppas att majblommorna jag köpte bidrog till att ett barn kan få se ordentligt.

  SvaraRadera