20100829

Folkpartiet ett parti till höger....

I kvällens utfrågning är Jan Björklund klockren moderat när det gäller skattefrågan. Det syns att Anders Borg har drillat bra. Högersvängen är tydlig redan efter de första frågorna.

         När det gäller skattefrågan är det tydligt att de rika blir motiverade av en skattesänkning medan sjuka och arbetslösa blir motiverade av lägre ersättningar. Det gamla Folkpartiet har försvunnit. Medan Moderaterna retoriskt fört sig mot mitten har Folkpartiet inte bara retorikskt tagit ett gigantiskt kliv högerut.

       Folkpartiet hotar hela tiden med kontrollmyndigheter och har inga svar på frågan om barnkullarna i fritids och diskrimineringen.

      När det gäller Reinfeldt synvilla var de konkreta förslagen från Jan Björklund lika denna synvilla. De gick inte att ta på.

        När han pratar skolan så är den faktiska bilden att det är tre tusen lärare mindre. Det är en satsning att ta till sig...Sedan tycker jag att han inte klarar av att försvara varför man ska börja sortera unga med de som kan ta sig vidare och de som inte kan. Han försöker ge sken avv de har valmöjligheten. Men kom till verkligheten. En skoltrött tar alltid den enklaste vägen med lagen om minsta motstånd som drivkraft. Alternativet i stället vore att förändra och se hur får vi även denna kille eller tjej att vilja lära sig.

       När det gäller privatisering av sjukhusen så passar Jan Björklund och tar inte sina partikamrater i försvar. Han svarar lite flummigt om bra med flera vårdcentraler.

      När det gäller energipolitiken så finns det inte någon i det borgerliga blocket som diskuterar hur vi kan minska vår energiförbrukning. Hela tiden är det som om vi bara kan öka på vårt uttag av energi hela tiden.  Noterar att även på denna fråga är Björklund vag och svamlande.  När det gäller uranbrytning så tycker han det är helt ok och det är ett av de tydligaste förslagen som vi får denna kväll.      Den samlande bilden av kvällens utfrågning av Jan Björklund visar en pressad ledare som inte känns trygg i vart folkpartiet är på väg. Detta trots att han är den som lett och leder förändringen. Det är en partiledare som söker stöd hos grumliga krafter med sina tvivelaktiga förslag kring integrations politiken. På många frågor skyller han på andra eller gömmer sig bakom dem. Det är en försiktig major som försöker smyga sig på sina fiender. Det känns som han anar en oro i de egna leden och är han rädd för att hans attackstil leder till myteri bland de andra befälen. Saknade frågor kring Euro och NATO. Svagt kring vad folkpartiet står när det gällde sjukvården. Det var mer en utfrågning av en minister än en partiledare.

      Avslutningsvis så kan vi konstatera att vi skrämmer ryssen med pansarvagnar på Gotland. Allt enligt vår utbildningsminister...

Media: DN, SVT, SvD, Ab, Ab2, Ex, Ex2, Ex3, Ex4.
Bloggat: Johan Westerholm har skriver mer om Folkpartiets svängning högerut.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,