20101016

Alla har vi våra kors att bära

Noterar likt Johan Westerholm att det är skönt med att ett annat parti kan få krisfokus. Vi ska ha det och vi behöver det. Men känner att det är skönt med en dags mediaskugga.... Kristdemokraterna må vara ett mindre parti men krisen är ändå inte mindre. Kanske än större.

        Idag är det Kristdemokraterna som har börjat röra på sig när det gäller vad som hände i valet. En resa som börjat tidigare. Det finns en massa frågor kring detta partis existerande. Frågan är om det finns en bas på mer än 4-5 procent för den politik som partiet idag står för. Vi vet att under mandatperioden har kristdemokraterna varit mer under än över fyra procent. Man kan därför ana en hjälpande hand till det resultat som det nu fick i valet. Vi vet att de är en av de konservativa dörrvakterna i regeringen. Både så att de inte smiter igenom allt för liberala åsikter men också se till att locka in de konservativa väljarna som är osäkra på vad moderaterna är på väg.


         Med det i bakhuvudet så kommer inte ett namn-byte/förlängning inte ge mer röster. Kristdemokraterna behöver bestämma sig för vilken politik som de ska driva och stå för. Antingen så fortsätter de på den sköra linje som fångar upp den kristna högern med dess åsikter om att allt utom kärnfamiljen är osunt. Eller så blir de ett brett parti som bygger löst på de kristna värderingarna. Vi ser att många partier i Europa gjort det och på så sätt blivit det ledande borgerliga partiet. Tror dock inte att de klarar det i Sverige då det finns en annan historia här.

         Ser vi sedan på utfallet i regeringsförhandlingarna så är de försvagande med som Alf Svensson säger -Alla tre ägg i samma korg. Det är självklart att Kristdemokraterna framstår som ett litet och smalt parti då de inte kan besitta fler politiska områden. Bilden är satt och har förstärkts efter detta val. 

       Jag tror att ska man överleva som parti idag så gäller det att kunna i teori och praktik kunna peka på en politik som täcker helheten och som håller ihop. Det är här som kristdemokraterna misslyckats. De må på pappret ha en politik för hela området men i praktisk politik så visar de inte det. Med de senaste att de bara har ett departement. Vidare så har den flygeln inom partiet som står den kristna högern nära gjort framsteg. Åter en signal är skickat till allmänheten.

      Vi har en resa och Kristdemokraterna har sin resa. Våra resor måste vara över i god tid före valet 2014. Vem som klarar det är ovisst, men jag tror att vi har större chanser då jag upplever med rätta beslut att vi har en stabil grund att stå på. Kristdemokraternas är mer svajig.

Media: SvD, Ab, Ex.
Bloggat: Peter Johansson och Krassman som jag snor lite länkar av. Patriarkatet i blodet / Alltid rött alltid rätt / Johan Westerholm / Svensson / Mina politi(s)ka åsikter / Tianmi / Camilla Grepe / Peter Andersson / Tokmoderaten / Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,