20101023

Krönika över politken och rörelse

Det är en prövningens tid för den politiska rörelsen. Det finns idag åtta partier i riksdag och många fullmäktige. Ett nytt landskap men också ett nytt samhälle. Vem finner lösningarna på morgondagens problem?

          Det är inte bara en ny parlamentarisk situation som vi har vaknat upp till. Partier har fått väljarnas dom och den är inte alltid nådig mot de ledande partiernas sätt att formulera dagens politik för morgondagens problemställningar. Hemläxa brukar man tala om men det är inte sant. För många partier, bland annat mitt eget, handlar det mer om forskning. Nya samhällsanalyser om hur samhället utvecklas måste göras. Vi är inte bara ett land längre utan en del av en värld på ett mycket mer tydligt sätt.


         Som sagt så har alla partier mer eller mindre problem med vad som framtiden har att erbjuda. Men jag tänker vara lite ego och lägga kraften på mitt eget parti. Socialdemokraterna. Ett parti som inte förlorat ett val utan två och varit i otakt en längre tid och levt på gamla meriter. Jag vet att vi kan finna lösningen på morgondagens problem som inkluderar alla i samhället. Att vi ger en beskrivning som folk känner sig hemma i. Vår verklighet som vi formulerat det som parti känns igen bland folket men väcker också spänning.


         En fråga som kommer är om vår och de andras världsbild kommer vara samstämmig och jag tror inte det då vi ser på världen med olika ögon. Det är här den ideologiska grundsynen tar vid. Vi ser problemen på olika sätt och med det följer lösningarna som skiljer partierna åt. Här finns en fråga för partierna att vara tydliga med. Många väljare skäller på oss för att vi inte är ense och är och här ligger förklaringen och ska så vara. Vi tycker olika och det är den politiska och demokratiska poängen. Sedan så jämkar vi oss samman i lösningar som ibland blir bättre än ursprungsförslagen, men inte alltid. Det ger dock en stabilitet som gäller över tid.

          Nu är det så partierna tid att göra sina analyser över vad som kommer hända i framtiden. Det kommer innebära att man drar sig lite tillbaka från dagspolitiken. Problemet är att det finns en majoritet som måste styra idag och kan ha svårt med att finna morgondagen när dagen är så jobbig med beslut...

Media: Ab, Ex, DN.
Bloggat: Martin och Sarah och Johan W kring förnyelsearbete.
Krönikorkompisar: Johan och Peter J och Peter S och Kent och Fredrik och Mary har eller är på gång med krönika/betraktelse.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys och Öppna kriskommission.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,