20110314

Ibland så blir ekot en eka på havet

Det har skrivits av andra och nu skrivs det av mig. Det finns en oro kring vad valet av Håkan Juholt kommer att ge Socialdemokratin. Tendensen i dagens undersökning ger ingen sanning men det kommer oroa strategerna på högerkanten och utspelen kommer nu att pågå under veckorna fram till kongressen. Men kommer ekokammaren nå fram på havet?


            Efter att valberedningen i onsdags förra veckan presenterade Håkan Juholt som ny ledare för Socialdemokraterna blev det tyst. På presskonferensen så gillade de närvarande journalisterna vad de såg. En person med karisma och oneliners som passade utmärkt att klippa rakt in. Men smekmånaden han inte börja förrän ekokammaren började inse att det kanske inte var en lantis från Oskarshamn som snabbt skulle göra bort sig som de såg stå där framför kameran. Utan en strateg. För man blir inte föreslagen att bli ordförande för Sveriges största parti med att vara Forest Gump. Det behövs både hjärta och hjärna. Det förstod den borgerliga ekokammaren och genast började kampanjen ta form. först med spridda skurar men sakta så började den forma sig till en kampanj som skulle smula ner den trovärdighet som Håkan Juholt byggt upp under de år som politiker skaffat. Idag kunde vi ser hur man försökte sabla ner de som vill leda utan att ha akademisk utbildning. Ett sätt försöka oskadliggöra honom för personer i medelklassens förorter. En grupp som enligt många kommer vara avgörande för valutgången 2014.

          Men frågan är om de inte är ute på fel väg. Egentligen så borde jag inte säga det, för vi vinner på det, men högerns ekokammare kommer om de fortsätter tagga oss och minska högerns möjligheter att återvinna makten 2014. Idag kan vi ta del av en PR-konsult med moderat bakgrund som försöker Håkan Juholt råd om hur han ska vara fram till kongressen. Måste erkänna att det känns lite småkul att de ens tror att vi ska lyssna på en moderat PR-konsult. Antingen har de tappat greppet eller så är det en frifräsare som tror han gör nytta... Ja resan har börjar för Håkan Juholt och den kommer inte vara lätt. Även om den första undersökningen ger ett skutt i opinionen. Ekokammaren kommer inte ge honom ett lillfinger grattis utan kampen om utrymmet och verklighetsbilden kommer pågå dagligen. Vi vet att sociala medier kommer vara en av de viktiga aktörerna och där kommer vi inte ge vika. Vi kommer bemöta alla påståenden som kommer från de borgerliga ledarsidorna. De kommer inte få stå emotsagda.

Media: Ab, Ab2, SvD, Ex, Ex2, Resumé, SVT, Barometern.
Bloggat: Martin Moberg och Johan Westerholm och Peter Johansson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,