20110317

Nytt av flera skäl

Så börjar nästa kamp om positionerna. Klart är partiordförande och partisekreterare. Men resten är det bra så? Nä jag tror vi behöver ändra på mer platser. Det ska inte ses som personlig kritik alltid utan att det finns ansikten som är så förknippade med förluster att de av den anledningen inte i dagsläget är en tillgång för socialdemokraterna.

          Vi måste ge Håkan Juholt och Carin Jämtin möjlighet att bygga ett lag som kan arbeta tillsammans mot i första hand valseger 2014. När Socialdemokraterna är i ett sådant krisläge som vi nu är kan man inte var sentimental utan då behövs stora grepp. Oavsett vad vi säger om att politiken är det viktigaste så är det företrädare som ska förverkliga den och kunna föra ut den som är av vikt. Det går då inte att leva på gamla meriter. Ska jag vara konsekvent i detta resonemang bör ingen i partistyrelsen sitta kvar. Men vi vet att det finns de som gör ett bra arbete och som har nya tankar att tillföra i det arbete som nu ska ta fart. Åter så bör förtroende prövas. Åter så bör de ledande säga vad de vill göra. Presentera en agenda för framtiden

         Men jag måste ändå ge en personlig reflektion till gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg som i Aftonbladet säger
– Det är inte läge att putta ut kunnigt folk, säger gruppledaren Sven-Erik Österberg.
Han tycker att det är dags för dem som kräver stora förändringar att lugna ner sig och sluta bolla med människor:
– Nu måste vi alla dra år samma håll.
         Han menar också att det fungerat bra i riksdagen med honom som gruppledare. Men är inte Gruppledaren ytterst ansvarig för att folk är på plats. Är det inte så att vi missat ett antal omröstningar för att vi inte varit på plats eller klarat kvittningen. Nu kan det säkert försökas bortförklaras med att vi har kvittningsmän, men det är i min värld gruppledaren som har de yttersta ansvaret. Vidare så har det röstats fel. Att då säga att det fungerar bra känns märkligt. Vi är dessutom i en mandatperiod där riksdagens makt har fått en större innebörd än på mycket länge tack vare det parlamentariska läget. Så vi är ense om att inte ska putta ut kunnigt folk, men där skiljer vi oss sedan vilka som är kunniga.


          Lagbygget kommer inte vara klart i och med att kongressen är avslutat söndagen den sjunde mars men en förhoppning om en fingervisning bör vi få. Ska jag vara ärlig så är firma Ö&Ö förtroende hos mig förbrukat. Det krävs otroligt mycket om de ska få tillbaka det. Det som jag hittills sätt räcker inte. Båda har haft ledande nyckelroller i den resa som partiet gjort och som gör att vi är i den värsta krisen i partiets historia. Slutord blir att vi måste se till nytt som ska företräda partiet. Men vi ska också ta hand om våra "gamla" företrädare då de sitter på kunskap om gårdagen som kan komma till nytta emellanåt. Vidare så kan de vara med och stötta nya stjärnor. Vi måste förstå att ett uppdrag inte är på livstid utan att vi fyller en funktion just nu, men kanske inte imorgon. Jag tänker så med mitt skrivande.

Media: Ab, SvD, SVT, SVT play, Ex.

Bloggat: Alexandra Einerstam och Johan Westerholm och Peter Johansson och Peter Andersson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,