20110501

1:a maj, en krönika om veckan som gått

Första maj Första maj. Det blir en krönika i de röda fanornas tecken idag. Ja nu är mitt tal hållet och det gick bra i ett blåsigt Vimmerby. Högervindarna gjorde sitt bästa för att försvåra på arbetarnas dag. Men är denna dag ute eller är den fortfarande av värde att ha som en röd dag?

         Självklart så ska arbetarna ha sin dag. Sedan att många väljer att ta en behövlig paus från arbetets slit i stället för att demonstrera är inget som jag har något emot. Visst skulle jag gärna se mer arbetare i tåget men vet samtidigt att en dag med familj och vänner är värdefull. Så om 1:a maj spelat ut sin är svaret nej. Det är dag för att hedra de som varit med och är med och bygger detta land. Sedan är frågan hur vi får dem att deltaga i demonstrationerna. För vi vet att kraven på arbetarna har hårdnat de senaste åren och att vi har en regering som gärna gynnar de välbeställda på arbetsmarknaden och blundar eller förnekar de svaga.


           För det är nu dags att arbetarna tar händerna ur fickorna och ser vad som sker på arbetsmarknaden. De må vara så att man har ett par kronor mer på fickan men när de måste gå till pensionsförsäkring eller att säkra upp försäkringsskyddet kring arbetslöshet eller sjukdom vad är det värt. Vi vet dessutom att man sitter mycket lösare i sin anställning och hur arbetsgivarna försöker kringskära befintliga regelverk. LAS är inget hinder för massarbetslöshet. Låga skatter är inget hinder för massarbetslöshet. Nä 1:a maj har en uppgift. Att sedan facket inte orkar ta frågan som de borde är inget som ska läggas på den enskilde arbetarens axlar.

           Men sedan så blir det en reflektion kring de löften som idag avgivits. Att barnfattigdomen ska utrotas är en självklar ingång för ett socialdemokratiskt första maj tal. Det finns inget som utmärker ett samhälle mer än hur vi tar hand om våra barn och gamla. Så med det är det viktigt att pensionerna ska vara rättvisa.
  

         Om vi börjar med våra unga så är löftet om sommarjobb och utbildningsplatser. Det är bra och som alla vet så är just sommarjobben en viktig inkörs port till arbetslivet. Att det behövs mer till utbildningsplatser är för en socialdemokrat en självklarhet då vi ska bygga en kunskapsbaserad ekonomi. Det innebär att utbildningen ska breddas upp så att fler kan ta del av den. Inte fåtalet som jag skrev igår. Vidare så är satsningar på Kulturskolan bra och det innebär att vi lägger grunden till samhället genom kulturen och då får vi skapande barn som tar sig an uppväxten med nyfikenhet och mod.

           Vi ska nu också ta fart mot en kunskapsnation som ger oss möjligheter till tillväxt och konkurrenskraft gentemot omvärlden. Det är inte med dåliga villkor på arbetsmarkanden, otrygga anställningar och lönesänkningar som vi ska bli starka. Det är ett feltänk som sänker oss i stället för att lyfta oss.
   

            Med det i tanken så är de av vikt att Håkan Juholt också ger en bild kring den växande tjänste- och servicesektorn. Vad vi vill med den. Det är branscher som kommer ge nya arbetstillfällen och för många vara vägen in på arbetsmarknaden. Vi vet att det idag är tuffa villkor och så må vara men det ska vara schyssta villkor. Vidare så hur ska vi utveckla denna sektor och vad kommer behövas för att den ska växa. Vilka utbildningar ska till? Ser vi till besöksnäringen i Vimmerby är det frågor kring infrastrukturen som behöver lösas. Men även utbildningar på plats som kan ge de rätta förutsättningarna för växande företag inom näringen. Socialdemokraterna behöver formulera ett konkret program för dessa branscher.

          Nu är det dags att få upp värmen och ge sig ut och lyssna på medborgarna. Lyssna på hur de ser sin samtid och vilka problem de upplever i vardagen. Samla det och med vår värderingsgrund bygga en politik som hjälper till att finna lösningarna. För nu börjar resan mot valseger 2014. Vi kan se att sakta men säkert så vänder vinden från en isande höger till en ljummen sommarvind från vänster. Första maj, första maj varje sliten kavaj......


Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Exp, Exp2, Exp3, DN, DN2, DN3, DN4, SvD, SvD2, SvD3, GP, SVT, SVT2, SVT3, SVT4. SR, SR1, Östran/Nyheterna.
Bloggat: Martin Moberg ger lite bilder från Ronneby.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,