20110510

Blödande hjärtan, bidrag och välgörenhet lika med borgerligas bekämpning av barnfattigdom

Ett blödande hjärta för de svaga ger ingen mat på bordet. Ja så kan man kort sammanfatta moderaternas politik gällande barnfattigdomen. Man behöver inte vara en Einstein för att inse att barnfattigdomen inte utrotas med ett jobbskatteavdrag till. Eller?

          För att komma tillrätta med barnfattigdomen så är arbete nyckeln. Vi vet att en stor andel av de fattiga barnen har föräldrar eller vårdnadshavare som idag står utanför arbetsmarknaden av ett eller annat skäl. Med det så är det inte svårt att förstå att ett femte jobbskatteavdrag inte löser barnfattigdomen. Men om vi sedan ställer frågan om moderaterna med sina småpartier verkligen vill avskaffa barnfattigdomen, så haltar retoriken. Anders Borg tvekar inte på skattesänkningar men använder när det gäller barnfattigdomen sitt favorit uttryck ”om ekonomin tål det”. Ett argument som inte existerar när ett femte jobbskatteavdrag diskuteras.

        Vidare kunde vi i söndagens Agenda se socialminister Göran Hägglund (KD) stå och deklarera, om det var regeringens eller kristdemokraternas linje låter jag vara osagt men man kan enkelt kalla det bidragslinjen mot Carin Jämtins (S) arbets- och utbildningslinje. En linje som kräver socialingenjörskonst. Inget som ligger inom den borgerliga kompetensen och regeringen kommer med de neddragningar som gjorts inom utbildnings väsendet ha svårt att läsa in kunskapen.

        Så blödande hjärtan, bidrag till den fattige och välgörenhet är den borgerliga linjen för att komma tillrätta med barnfattigdomen och då blir bilden av nödvändigheten av ett femte jobbskatteavdrag klart. För hur ska de rika annars ha råd att köpa tillräckligt med majblommor för att döva sina blödande hjärtan...

Media: Ab, SVT, Exp, Exp2.
Bloggat: Peter Johansson, Johan Westerholm, Marika Lindgren Åsbrink på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,