20110515

Stäng av popcornsgrytan Juholt, annars bränns det fast!

Popcornsgrytan står på spisen medan Håkan Juholt åker landet runt för att vinna röster. Men en kock kan inte lämna spisen med popcornsgrytan på utan lock. Det behövs passning annars vet man inte vad som sker i köket.

         Vet inte var jag hörde det men Håkan Juholt sa att han skulle se till att partiet slutade bete sig som en popcornsgryta utan lock som bara poppande fram det ena idiotförslaget efter det andra. Allt landade sedan på golvet och smulades sönder av en fot från den borgerliga ekokammaren. Man liksom hörde kraset och det efterföljande garvet när de tilläts husera fritt i det socialdemokratiska köket.

         Det är dags att kocken kommer hem och tar tag i grytan för nu har den stått på så länge att det börjar komma en bränd doft från den och då kommer nästa brandkårsutryckning och vi vet alla var det innebär. Än mer kaos. Så när Karin Pettersson och Johan Westerholm idag funderar kring socialdemokraterna med två ingångar vill jag ge båda rätt och ingen fel. Kan tyckas jag är inställsam men båda har klokheter idag.

         Politiken är en mansvärld. Det är ett faktum och på det sättet kan man säga att riksdagen speglar samhället. Men det innebär inte att jag som socialdemokrat och feminist kan vara nöjd tvärtom. Det jag med detta konstaterande är att vi måste förhålla oss till den bilden och det kan ge förklaringar till det politiska handlandet. För det är som Johan Westerholm skriver om ett begränsat utbud kockar till grytan och receptboken är skriven av gårdagens manschauvinister. Då är det svårt att få till andra maträtter som tilltalar och då är det lätt att den populistiska popcornsgrytan åker fram.


          Så när delar av landet idag går till val och media pekar på framgångar i opinionssiffrorna är det frågan varför? Är det popcornen eller att de politiska motståndarna är än sämre än oss på att presentera en hållbar politik som smakar och mättar längre än ett popcorn. Svaret finns i båda delarna men det må vara så att popcornen smakar till filmen men det är inte de man minns när man lämnar salongen.

Media: Exp, SvD, SvD, ledare, SvD - Göran Eriksson, analysDN- SIFO, GP, sifo. DN om omval
Bloggat: Peter Andersson på nya sifon, samt en länk till allas vår Tokmoderat!
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,