20110616

När media låter retorikexperterna utse vinnare förlorar demokratin.

Svängningen i media. Från att de politiska kommentatorerna fått utrymme och bedöma debatten utifrån det politiska innehållet så minskas det ner allt mer och fram kliver retorikexperterna. Politikens framgång avgörs hur en blinkning eller fingerviftande görs...

         Efter gårdagens partiledardebatt så kan man i media se hur retorikexperterna får ett allt mer utrymme i media. Allt på en bekostnad av det politiska innehållet. Den politiska debatten blir allt mer en bevakning som liknar sportens värld. Det är finter och färgval som lägger avgörandet och politikens innehåll allt mer ointressant. Det gör också att de politiska företrädarna allt mer kommer hämtas från ”kändisvärlden” och allt mindre från den gråa politiska vardagen. Visst är det av vikt att de politiska budskapet formuleras så att väljarna kan förstå det och att vi som är politiker har ett trevligt bemötande, men vi måste ändå se till att politiken är i centrum. Jag vill inte att vi hamnar i en situation där leendet säljer mer än det politiska innehållet.

           Media har en roll i detta spel och med att allt mer bedöma det ytliga kring ögon och mustascher gör inte väljaren klokare utan bygger snarare på politiker föraktet och gör det allt mer svårare för oss som vill föra seriösa politiska samtal kring landets utveckling. Tack vare att media har en sådan starkställning tvingas politiken att allt mer agera på medias villkor med allt vad det innebär med lekprogram och stylister.

           Men vi politiker har också bidragit till detta spel och ska inte lämnas utanför kritiken. Dels att vi ställer upp på jippona men också att vi inte är tillräckligt tydliga i politiken. Vi har på det sättet uppmanat media att finna andra saker att granska när vi inte orkar driva politiken. Jag hoppas på en skillnad nu med Håkan Juholt som har politiska frågor på agendan och en vilja att ta strid gentemot den moderatstyrda regeringen.

            Så det ger mig en förhoppning att den politiska analysen av vad de politiska förslagen leder till få ett större utrymme i media. Att förslagen noga penetreras och analyseras så att väljarna verkligen kan ta ställning till vad en röst på det ena eller andra leder till. Att retorikexperterna får ta ett kliv tillbaka och inte få den dominerande ställning till att döma av debatter. Att låta dem träna våra förtroendevalda så de kan förklara komplicerade politiska sammanhang så att de blir förstådda. För det behövs.

Media: Ab, SvD, DN, Exp.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,