20110814

Socialdemokratins globala utmaning, en söndagskrönika

Hösten går mot mörkare tider men för (S) kan det vara mot ljusare
Snart är semestrarna över, skolorna börjar och det är också dags för Socialdemokraterna att börja son arbete med både nytt program och ny organisation. För det kommer ta tid om vi verkligen vill förändra och det måste få ta tid så att så många som möjligt får vara med i detta arbete.

        Till skillnad mot de små borgliga partierna är vi inte på överlevnadens gräns, men vi kan dock hamna där om vi inte gör något. Världen har ändrats och det är av vikt att vi ser vad som händer och gör de justeringar i våran politik så att vi kan möta upp. Det är förändringar som kommer göra att vissa inte känner igen sig i sitt parti. Jag har själv varit där när partiledningen lagt förslag som jag inte förstått vart de ska barka hän. Så en process som är folkbildande gentemot medlemmarna är av vikt. Kan se att omvärldscirklar/studier ska vara ett viktig del av den process som drar igång. Vi är en folkrörelse med folkbildning i blodet men vi har mer eller mindre slutat att använda detta som ett framgångsrikt verktyg att både få input och komma vidare i vår vilja till en bättre värld

         Anledningen är att när det krisar så är det väldigt lätt att vända sig hemåt, inåt istället för att lyfta blicken och se hur andra löser problemen som uppstår. Vi har aldrig varit så beroende av andra som vi är nu antingen det som sker i Grekland, USA eller Afrika. Jag skrev om det för ett par dagar sedan hur Afrika kommer få en allt mer framträdande roll i världsekonomin och även kulturellt. Blir inte alls förvånad om vi inom ett par år får våra kulturella idéer från Afrikanska länder i stället för USA, även länder i Asien kommer säkert spela en annan roll på oss än idag.

         Jag tror på den globala världen och de utmaningar som den för med sig. Det kommer inte alltid att vara lätt men spännande och vi måste då vara förberedda och ha satt på oss rätt glasögon. Men en viktig del är att för att kunna ta emot det nya är att vi känner oss trygga i oss själva och våran omgivning. Då är vi tillbaka till vardagen med arbete, omsorg och social trygghet. Så utmaningen för socialdemokraterna är att skriva ett program som tar tillvara vardagen och kopplar det med det globala. Att vardagen i industriarbetarens ögon blir begriplig och att han/hon känner en trygghet kring arbetet, skolan, omsorgen för barnen och sina föräldrar. Att se att det nya är en utmaning och möjlighet och inget hot. Det är ingen lätt uppgift men en uppgift som den samlade arbetarrörelsen kan mäkta med att utföra. Men då kommer vi behöva slänga gårdagens sanningar för att visa på de nya om det finns eller om morgondagens samhälle bygger på ständigt nya idéer. Vi vet att teknikutvecklingen går med en rasande fart och det kommer även påverka samhällstänkandet. Ingen trodde på den informationsutveckling som vi idag ser var möjlig för 20-30 år sedan. ”internet en flyga” har vi hört men idag finns det ingen som tror på det. Så med den hastighet vart är vi om 20 år framåt.

         Sommaren har givit oss en del nycklar som är användbara i det arbete som nu måste igång. Vi har problemen i världsekonomin med Grekland och USA som två bilder.  Vi har där också två olika politiska rörelser som har sina syner på hur problemen ska lösas. Vi har våldet i England som enligt mig har en politisk social bakgrund och hur ledarna ser på lösningar där. Vi har svälten på Afrikans Horn som inte är bara en en brist på mat utan en maktfråga mellan olika klaner och politiska krafter. Och kan inte låta händelsen i vårt grannland passera bomben i regeringskvarteren och skotten på Utøya. Allt för att stoppa en politisk ide om en jämlikare värld. Alla dessa händelser som det svenska folket har följt i media under sina semestrar. Använd detta till att föra samtalet framåt.

         Hösten betyder en mörkare årstid till mötes men för socialdemokratin kan det innebära en att vi går en ljusare tid till mötes. Vi har tidigare gått mot det vedertagna och skapat landet vars liknats vid en humla. Landet som flyger trots att det inte borde enligt den samlade kretsen av ”experter”... Vi har gjort det omöjliga möjligt.

Media: Ab, Ab2Exp, Exp2, Exp3, SvD, DN, DN2.
Bloggat: Johan Westerholm och Peter Johansson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,