20111025

Moderater, sanning och Apartheid

Faksimilbilden ovan är från
Aftonbladet den 13 augusti 1985
Samtidigt som partisekreterare Sofia Arkelsten snurrar kring rösträtten så försöker andra friskriva sig från stöttingen av Apartheidregimen i Sydafrika. Att inte bara beklaga sin historia och göra om och göra rätt. 

        Här ska historien skrivas om så det passar in i dagens mediabild. Men si de glömde att det finns mediaarkiv som de än inte lyckats lägga beslag på. Tack till Oivvio Polite för lite bakgrund.
- Nej, jag ångrar ingenting. En neger är en neger och en svensk är en svensk. Det säger moderatledaren Ulf Adelsohn som kommentar till den debatt som hans uttalande för TT om Sydafrika väckt. Det var i samband med ett besök vid Persberg gruva utanför Filipstad i måndags som Adelsohn gjorde sina uttalanden om negrerna – utalanden som sedan angripits. Persbergs gruva har stark konkurrens från Sydafrika och apropå en bojkott av sydafrikanska varor utbrast Adelsohn: - Om vi bojkottar varor från Sydafrika bli ju dom stackars negrerna där nere arbetslösa. Efter att på tisdagen ha tagit del av debatten och sett rubriker som “Adelsohn i Blåsväder” säger moderatledaren: - Jag står självfallet för vad jag sagt. Jag nämner alltid saker och ting vid deras rätta namn. Och att negrerna blir arbetslösa om vi bojkottar deras varor är ett faktum. TT 850813
       Så när riksdagsledamoten Hanif Bali nu försöker göra tolkningar av texter så säger jag bara lycka till. Det är bättre att erkänna att bakgården är skitig och behöver städas. Inte bara måla om med nya kulisser. Det funkar inte.

Media: ABFolkbladetFolketDDKarlskoga KurirenGotlands folkbladAb 123ExprSVTDNSvDRöda Berget / Martin Moberg / Ockulta ögat / Jinge / Carls konsumentblogg / Jonas Sjöstedt / Tokmoderaten / Svensson /Lasses blogg / Mer vänster i Uppsala / Badlands Hyena / Min politiska sida / Storstad / (S)ebastians tankar / Zac´s åsikter på ett fat / Peter Högberg / Helene Björklund / Halmdockan /Andrines vapensmedja / Anna Starbrink / Peter Andersson /Alltid rött alltid rätt / Det perfekta livet / allt från Krassman.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,