20111109

Socialdemokratin: Håkan Juholt ledd eller ledare?

Juholt måste ta tag i det mandat han fått.
Det innebär att kasta ut de som vill bakåt och är rädda om sin position.
Det skrivs mycket om socialdemokraternas partiordförande, Håkan Juholt. Många vill lägga skulden på partiets kris i famnen på honom likt en hyresavi som inte betalts... Men det är att smita från ansvar. Att göra det enkelt. Håkan Juholt må ha fel och brister, men 24,9 procent är inte hans fel.

          Det är så lätt att peka på en person och göra den ansvarig för världens alla fel. Men med lite klokhet så förstår man att så inte är fallet. Socialdemokraterna lägger nu skulden på Håkan Juholt även om man vill säga att man stödjer honom. Om så var fallet vore det klädsamt att ta på sig ansvaret för att partiet mår dåligt, fruktansvärt dåligt. Vore det en individ skulle den ligga på intensiven med akuta insatser. Inte en Panodil. För det som många av partiet företrädare gör när man skyller på media och granskningen av Juholts hyresaffärer är just att skjuta blicken från den egentliga sjukdomen. Med pågående hjärtattack kan man inte angripa finnen på näsan!

           Visst Juholt gjorde fel och så är det att vara sosse. För oss gäller inte lagen utan på den måste också läggas "Folkets sosselag". Vi måste lära det och också bära det med stolthet. För den lagen bygger på folkets förtroende för oss socialdemokrater. Fredrik Reinfeldt kommer inte få en "moderatlag". Att få folkets lag är ett av stegen mot att var samhällsbärande.

        Men så återkommer jag till de som menar att man inte kan lita på undersökningarna och de kommer vända i februari-mars. Med det så lägger man skulden på Håkan Juholt och köper sig själva fria. För om vi bara sitter stilla på våra arslen blir allt bra. Någon som hör talats om liggsår? Sitta still är aldrig bra och för ett parti som aspirerar på att åter få styra och utveckla landet så gör det bara ont att sitta stilla, men jag upplever att många i partiet känner sig mätta och bekväma över den position de nått.

         För som jag skrivit så många gånger började inte raset i samband med att Aftonbladet presenterar "årets scoop"... Vi hade två valförluster och ett sjunkande stöd sedan länge. När vi kraftsamlade och presenterade politik våren 2010 så sjönk vi från höga siffror. Vi lyckades inte leva upp till väljarnas förhoppningar om en ny socialdemokratisk politik. De vi presenterade var ett hoppkok av det vi förlorat valet 2006, möjligt lite vinklar på det. Men inte en berättelse som tog fart i folkets vardag ano 2010. En politik som byggde på Sverige 2010 på väg mot framtiden. Mona Sahlin fick aldrig förtroendet att verkligen vända på stenarna.

          Efter valet så tillsattes en kriskommission som gjorde ett bra arbete med god hjälp av den Öppna kriskommissionen. Förslag presenterades som kunde ligga till en grund för det förändringsarbete som behövdes och behövs. Men så kom kongressen och valet till nu ordförande dominerades. Resan fram var en resa i slutenhet. De som fick vara med (ordföringar och ombudsmän) var nöjda med öppenheten. Men så valdes Håkan Juholt och med de så slöt sig partiet åter igen. Nu var Mona Sahlin borta och åter en karl vid rodret så kommer vi vinna. Arbetet med att förändra partiet stoppades upp av de som satt bekvämt. Väntan på 40 procent tog sin början. Grunden var att folk skulle tröttna på moderaterna och deras orättvisa politik. Och vi väntade och vi väntade... Men nedgången kom inte. Tvärtom så är de idag Sveriges största parti med marginal...

         Så Håkan Juholts problem är inte partiets problem. Men partiets problem är Håkan Juholts problem. För han blev vald med ett mandat att sätta igång de nödvändiga förändringsprocesserna. Ett mandat som han inte tagit och vad jag förstår även motarbetats. Dels med de som tror på gårdagens politik, men främst de som inte vill flytta på sig. De som under årtionden byggt sig en position med informella maktnätverk.

       Grunden för framtiden finns i kriskommissionens rapport. Nu är det upp till ledningen att ta upp handsken eller avgå Det finns inget alternativ. Jag tror på partiet och vill kämpa sida vid sida med Håkan Juholt, om han vill och orkar. Men det krävs att vi är fler.

Arsletspolitik har kommit till ände.

Media: Sydsvenskan, Norrbottens-kuriren, Ab, SvD, Barometern, Dagbladet, NSD, NSD2Östesunds-posten, Folkbladet, Fredrik Petterssons ledare i Folket.
Bloggat: Annika Högberg, Johanna Graf, Alexandra Einerstam på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,