20101002

Om att se skillnad.

Under ett par dagar så har det varit en massiv kritik på att vi RödGröna och då främst Socialdemokraterna. Kritiken är kort och gott att vi inte lägger oss flata för Moderaternas regering.
 

        För er alla som inte förstår demokratin så ska jag låna lite från Mona Sahlin.
Vi socialdemokrater kommer alltså att föra fram våra förslag utifrån vad vi anser är bäst utan att snegla på Sverigedemokraterna. När vi kommer fram till gemensamma ståndpunkter kommer vi att lägga fram gemensamma rödgröna förslag, vilket nu sker i valet av talman. Vid sådana tillfällen kommer riksdagens beslut att avgöras av Sverigedemokraterna. Det är Statsministern som kan undvika sådana situationer genom att säkra ett brett stöd i riksdagen. När jag samtalade med Fredrik Reinfeldt om valet av talman var han dock inte beredd att diskutera en bred samverkan om någon annan kandidat till talman än en som kommer från moderaterna.

Om vi socialdemokrater, och vi rödgröna partier, skulle avstå från att lägga förslag i riksdagen på grund av att regeringen enbart har stöd av en minoritet och är passivt beroende av Sverigedemokraterna skulle det betyda tre saker. För det första skulle vi låta vårt politiska agerande styras av Sverigedemokraterna trots att vi lovat att inte låta dem påverka vår politik. För det andra skulle Sverigedemokraterna stå för den enda oppositionen i riksdagen vilket är djupt problematiskt. För det tredje skulle ansvaret för att en minoritetsregering ska få igenom sin politik förläggas till den politiska oppositionen vilket strider mot all parlamentarisk tradition.
        Jag tycker att det är tydligt och vad mer behövs sägas i denna situation. Visst har vi ett parlamentariskt läge som ingen demokrat tycker är önskvärt. Vi vill alla ha så tydliga majoriteter som möjligt. Det finns flera skäl till det. Det ena är att man då kan få igenom sin politik som man gick till val på och det andra är att det blir tydligt för väljarna vilka som bestämmer och vilka som är i opposition. Nu riskerar vi en otydlighet som kan ge utslag i valet om fyra år.

        Noterar vidare att Reinfeldt vill ha allt och visar att utan moderaterna vore det inte en borgerlig regering.  Så det är nu bara för de andra att foga sig om de vill vara med och leka. Så det verkar som ett litet storhetsvansinne håller på att byggas upp i det moderata högkvarteret. Vi avvaktar med spänning den vecka som kommer. 


Media: Ex, SvD, DN, Alliansfritt Sverige den progressiva nyhetsportalen
Bloggat: Johan och Martin och Peter Jskriver på temat.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,