20110106

En sällsam öppen debatt med flera medgående

Socialdemokratin har ofta, med rätta, beskyllts för att inte ha en öppen debatt med flera ledande personer som uttrycker sina tankar. Debatten har förts av socialdemokratiskt märkta debattörer och tyckare, om vi ska hårddra det hela. Även sidoorganisationerna har bidragit till debatten. Men nu är det fler som ger sig in i debatten och jag välkomnar detta. Jag ser på det sättet en ny socialdemokrati som föds. En som går mot öppenhet och högt tänkande.


        Idag kan vi ta del av Jan Eliassons tankar kring inriktning för socialdemokraterna. Det är bra tankar som han lyfter fram som tar ett tydligt avstamp i den socialdemokratiska ideologin. Han lyfter fram solidariteten som en ledande stjärna när vi nu ska formulera politiken för framtiden. En fråga som passats under den senaste debatten är den internationella och med en självklarhet så tar Jan Eliasson och lyfter den. Det är mycket bra. Vi vet att en av socialdemokratins historiska styrkor är det internationella arbetet. Trots våran relativt lilla land så har vår röst varit stor ute i världen. Inte för inte har ledande socialdemokrater haft och har ledande arbeten inom FN. Vidare så har vi med vårt internationella arbete lyckats fånga ungdomen som är mer global i sitt synsätt än den äldre generationen. så frågan kring de internationella frågorna kommer inte minska av vikt utan tvärtom. Det är allt från klimatet och miljön till att bara studera utomlands mm.

        När det nu gäller den kommande kongressen och det arbete som kriskommissionen (KK) leder så hoppas jag de tar del av de som nu skrivs och sägs av socialdemokrater runt om i världen. För det är en ny tid och det verkar som det i partiet äntligen börjar vakna en krismedvetenhet. Att medlemmar och sympatisörer börjar ta sig ton i debatten om hur vi formulerar oss för morgondagen. Vi besitter nu en fantastisk möjlighet och det finns tid till att göra det. Men tiden är inte oändlig.

        Sedan till frågan som jag lyfte igår kring ägandet. Det har lett till ett gäng kommentarer som ger skiftande bilder av vad vi bör göra. När jag åter skottade infarten, för jag vet inte vilken gång i ordningen, så slog det mig att det inte är några bekymmer att lägga ut sophämtning på privata företag. Inte ens hos de rödaste vänstersossar men en barnstuga blir det ett himla liv. Det finns en tradition att det är ok med de "hårda" verksamheterna men inte de "mjuka". Vari ligger skillnaden? För mig är de hårda verksamheterna minst lika strategiskt viktiga som en fungerande skola. Utan vägar, kommunikationer, avfallshantering, vatten och avlopp samt byggnader är de svårt att bedriva skola.
Så vari den självklarhet att de ska hanteras av marknaden och privat men inte själva skolan eller äldreboendet? Här har socialdemokratin missat diskussionen.
Så då återstår frågan om man inom de hårda verksamheterna funnit ett system som ger oss kontroll på vad företagen gör med våra skattemedel. Kan intyga att i mitt Vimmerby så inte är fallet utan en svårbegriplig djungelslag gäller där företagen verkar vara de enda vinnarna. Men för socialdemokraterna ett samtal kring att återkommunalisera verksamheterna? Nä det finns inte på agendan. Det verkar mig en fråga gjuten i sten.

          Nu är det snart dags för ett biobesök som lite avslappning på denna dag. Det är den senaste Narnia filmen med familjen. En perfekt avkoppling på denna snöiga eftermiddag.

Bloggat: HBT-sossen och Peter Andersson och Lena Sommestad och Martin Moberg och Thomas Böhlmark på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,