20110923

Centern faller som Lööfen på hösten

Så väljs Annie Lööf idag till ny ledare för Centern och frågan om var Alliansen tar vägen ligger öppen. För ska man finna något och säga om Maud Olofsson så var det att hon gav upp Centern för att bygga Alliansen.

              Men med ny ledning som har ett stor tyngd på sina axlar kommer nog inte alliansbygget ligga etta på agendan över vad som ska göras. Frågan är vad som ska göras. Anders W Jonsson gör en ansats men frågan är vad som är det nya i det han skriver. Ett allmän borgerligt skrivande utan spetsen som gör att någon letar sig tillbaka.

            En fråga är hur presidiet kan fungera tillsammans eller om det kommer komma nålstick. Om man är elak (vilket jag aldrig är) kan man se Anders W Jonssons programförklaring som just ett nålstick gentemot Annie Lööf. För med dagens artikel så pinkar han in en linje, även om det var väldigt luddig.

           Men när Maud Olofsson igår i radion påpekade att Centern inte gått åt höger utan är ett traditionellt grönt socialliberalt parti så hajade jag till och förklaringen var att det bara var en massa socialdemokrater som tyckte att Centern gjort en högersväng. Intressant syn på verkligheten. Om så var fallet kan man undra varför väljarna övergivit Centern om allt är som vanligt. Nä det håller inte Maud Olofsson. Med den tydliga dörrstängningen gentemot socialdemokraterna som också gav avtryck ute i kommuner där samverkan över gränserna varit en framgångsfaktor. När Centern styrde många kommuner med en tydlig mittenroll och tog hjälp från höger och vänster för att driva utvecklingen framåt. När den dörren stängdes på uppdrag centralt ifrån eller ska man säga från en badtunna så började tappet. Ser vi på mitt Vimmerby så är Centern bara en spillra av sitt forna jag och Moderaterna har tagit över rodret och kör över Centern i fråga efter fråga. I medlemsleden kan man höra röster som vill söka sig närmare Socialdemokraterna men Maud Olofsson har slängt bort den nyckeln och Annie Lööf ser inte ut att vilja söka den.

         Min bild av centerpartisterna och deras väljare är att de i många frågor står socialdemokraterna nära gällande välfärden och en stark offentlig sektor. Att en massa privatiseringsexpriment inte gör sig hemma. För mig var Centern ett socialt parti med en tyngdpunkt på böndernas situation högst på agendan. Att nu bönderna minskat gör att nytt måste till men att då helt lämna landsbygden för att bege sig till Stureplan är ingen klok ide...

          Om en stund blir Annie Lööf vald och vi kommer på lördag få ta del av en programförklaring. Kan gissa att den kommer fortsätta högersvängen och ta än större avstånd från Socialdemokraterna och med det ett större avstånd till troliga väljare.

Sakta vi går på vägen mot målet. Kartan avgör vilket...

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4DN, DN2SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5Exp, Exp2, Exp3, Exp4SR, SVT, SVT2, SVT3.
Bloggat: HT, Martin Moberg, Thomas Böhlmark, Peter Andersson på ämnet

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,,