20120603

Bittergubbens krönika


Laguppställningen är åter på tapeten och det är den ständiga favoriten Margot Wallström som nu verkar öppna för en återkomst. Men är hon jämte Löfven de personer som kommer lyfta Socialdemokraterna eller blir det som jag postade igår nya artister men samma gamla schlager?

           Åter så kommer en undersökning som pekar på framgång för Socialdemokraterna och bitter som jag brukar vara över dessa undersökningar kan jag konstatera att det är på de fyra borgerliga partiernas brister som vi kliver framåt och inte på våra egna meriter. Nu finns det de som inte tycker det spelar roll hur ett val vinns utan bara vinsten som räknas. Om så är fallet blir jag nervös och vi kommer inte bli något annat än ett parti som vill vinna val och då blir vi styrda av kampanjgeneraler. Vi ser nu hur Moderaterna tappar utifrån att de inte har nya idéer om hur de vill se samhället utvecklas. Enkelt så kommer inte partier som vinner på andras bekostnad få sitta för evigt. Vi såg hur vi förlorade valet 2006 på idéfattigdom kring arbetslösheten och med devisen det kommer lösa sig… Vi ser detsamma hos moderatledaren som med allehanda försök försöker förringa den höga arbetslösheten. Så visst kan Socialdemokraterna vinna om två år men kommer partiet sitta fyra och sedan försvinna eller?

           Åter så handlar det om att kommunicera en politik som speglar lösningar på de problem som dagens väljare upplever och då handlar det inte om att spela 70-talets schlager för även om, som jag skrev igår, folk sjunger med så kommer de inte ringa och rösta. Men då kan en utomstående fråga sig om det inte sker ett arbete med att ta fram ett nytt program och så är fallet men engagemanget från medlemskåren är sviktande. Jag kan se det i min egen Arbetarkommun där vi håller på med ett visionsarbete om kommunens utveckling och hur man gärna överlåter det till några att skriva samman något. Det är ingen kö till medlemsmötena där vi vill låta medlemmarna utveckla sin syn på framtiden och vad som måste göras. Det finns en lagom mentalitet som inte är hälsosam för partiet. Det finns en rädsla att sticka ut att våga pröva nya idéer. En rädsla att skrämma väljaren men frågan är om inte rädslan är intern och inte har något alls med väljarna att göra. För det gör ont när knoppar brista.

           Samtidigt som jag skriver detta så tittar sonen på TV och en konsert med Justin Bieber och när de zoomar ut över publiken, som består av 14-åriga tjejer, som så hängivet följer minsta rörelse som tas på scenen. Tårande ögon i total hängivenhet till det som sker på scenen, kan jag inte låta bli att koppla det till partiet och politiken där det allt mer handlar om ledarens egenskaper.

Min sura rabatt!!
          Så bitterheten låter sprida sitt sken över denna söndag då solen allt mer göms bakom molnen. Har jag givit upp? Nja inte har jag det men det närmar sig och som vanligt kan det vara mitt eget fel och min egen bitterhet som leder mig på det spåret? Nu ska jag ge mig ut i den svenska sommaren och plantera lite Rhododendron. Bittergubben odlar nämligen i surjord....


Media: Ab, Ab2SR, Exp, SvD, SvD2SVT, SVT2.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,