20120627

Gnällarnas-barrikad eller gör något!

Läser rubriken från Dagens Arenas ledare och kan inte annat än gilla. Sluta gnälla och gå till verkstaden. Ett klassiskt recept från arbetarrörelsen som mer eller mindre verkar bortglömt.  Vill minnas mina valrörelser i Stockholm som många gånger utgick från Unga Örnars fritidsgård.

         Jag kan känna drag av att "Någon Annan" tagit över arbetarrörelsen och skylla på andra blivit en del av vardagen. Folkrörelsen där vi gemensamt löser de problem som vi ser uppstår och hur vi går före med det goda exemplen. Att gå från teori till praktik och visa på att det går. I begynnelsen var inget omöjligt och vi löste de problem som våra medlemmar och sympatisörer stod inför med allt från försäkring till begravning och däremellan lite shopping. Men sakta så lämnade vi "våra" företag och gav marknaden dem och sedan ställde vi oss på gnällarnas-barrikad och skrek på kapitalet att de förstör för konsumenten eller suger ut dödsboet... Vi ser samma resa inom välfärden.

          Från att stora delar av arbetarrörelsen också varit folkrörelse har statssocialismen slagit sina lovar i oss och allt mer framhärdat byråkratins seger över folket. Hur vi byggt statlig kontroll och fråntagit oss de egna initiativen. Kringskurit entreprenören med regelverk som vi inte kan svara på om det är ett måste för samhällets överlevnad och utveckling eller om det blivit som en ond hydra som sakta tar över. Kan känna hur jag själv sitter fast i nätet men mår inte bra av det och vill ut. Anställer kommunala tjänstemän som felen ska söka, framför uppmuntran och lösningar.

         Så slutsatsen från mig blir inte mer kontroller och förbud utan fram för de goda exemplen. Kan kännas enkelt men exemplets makt är stor. Vidare så är det lättare att gå vidare med förändringar om vi kan visa på verkstad och inte bara skrika på "Nån Annan" från läktaren.

          För övrigt gillar jag ansatsen i dagens debattartikel i DN undertecknad av Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) som just pekar på triplehelix som en framgångsväg. Där ingen av parterna sitter på läktaren utan att alla finns aktivt på planen för att dra fördelar av sina respektive kompetenser. Åter så var det den vägen som socialdemokraterna valde när vi tillsammans med näringslivet byggde upp Sverige. Beställningar från staten gällande infrastruktur som forskades fram och genomfördes av ett framgångsrikt näringsliv. Gårdagens medicin kan även gälla idag även om substanserna kan ändras något.

Media kring ämnet: SR, SvD, DN,
Bloggare som följde på och utvecklar tankarna: Martin Moberg, Johan Westerholm, Staffan Lindström.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politikpersonligtkulturVimmerby