20120818

Rädda Alliansen... [Uppdaterad med talet]

...Kosta vad det vill... Eller, så var det inte.... Rädda Moderaternas maktinnehav om så man måste gulla med de tre andra... Och idag Centern och Annie Lööf. Vem tror Reinfeldt han försöker lura i den tveksamma debattartikeln i DN i dag. Inte en av de kända bloggarna på högerkanten i alla fall

        Att det krisar i Alliansen och att de haft sin tyngsta sommar sedan bildandet 2004 är vida känt. Men den fråga som nu är på tapeten är om de ska kunna än en gång samla sig till en gemensam valseger 2014. Bilden är att det ser allt jävligare ut för var dag som går och de egna partierna inte kan hålla jämna steg med varandra så kommer slitningarna att bli allt vanligare.

         Att idag då moderatledaren ska hålla sitt traditionella sommartal försöker gjuta lite olja på vågorna är storstilat och egentligen inget annat än väntat. Av två skäl. Dels att det behövs en ny start och Almedalen mer splittrande än enade alliansen. Vidare så har veckorna med Annie inte lyft moderaterna heller och en träff i Småland kan, om det inte är försent ge Annie Lööf den där lilla knuffen i rätt rikting så att Centern precis klarar fyra procent, ett måste om Moderaterna ska kunna fortsätta styra Sverige. För tro inte att det finns någon sympati från Reinfeldt sida utan min bild är det enbart handlar om vinstmaximering och drömmen för Moderaterna är att ensamma styra skutan.

       Så talet i eftermiddag kommer vi få höra som Fredrik Antonsson skriver på SVT debatt en massa fina ord om hur bra man lyckats med en relativt populistisk politik som svajat fram utan en "blå" tråd. Att vara stolt med massarbetslöshet, barnfattigdom och en allmän idélöshet som oftast beskylls vara Socialdemokraternas fel.

        Sedan så kan man inte låta bli att undra om dagens DN debatt kostat 150 000 kronor i konsultkonstndader eller?... Noterar att jag varit publicerad i de flesta stora debattsidor utan att betalt en enda konsult ett enda öre. Nu senast Ab. Regeringskansliet med dess myndigheter håller på att spåra ur och en allmän diskussion om hur staten ska styras och hur de folkvalda ska hantera opinion bör lyftas upp för ett brett öppet samtal. Att makt kan förbinda vet vi och som Socialdemokrat har vi allt för ofta fått det uppkört av moderaterna. Men mig veterligen har aldrig så mycket PR- och konsultfolk rört sig obehindrat i maktens korridorer och kunnat skicka räkningar för det också...

          Kommer Fredrik Reinfeldt lyfta detta i sitt tal idag eller har PR-konsulter och Schlingmann avrått från det? Skulle tro det och de blir ett tal av allmäna ordalag där allt är ljust och visst mörker kommer från Socialdemokraterna eller EU... Tja vi behöver inte sitta inne i eftermiddag för att höra talet då det blir nonsens utan något att ha att säga. Möjligen kan vi ha en gissningslek i antalet nya arbetsgrupper med samma uppgift så horden gamla har... Frågan är möjligtvis om Reinfeldt blivit tröttare under sommaren och kommer han gäspa i sitt tal?

[UPPDATERAT]
           Av det som sipprar fram verkar det vara ett Stockholms perspektiv på det som kommer framkomma i dagens tal. Bostäder och tunenlbana är ok men min oro är att om detta är dagordningen för valrörelsen så vad händer med resten av landet. för en gång för alla så är storstäderna viktiga, men inte landets motor. Var finns den tunga exportindustrin som vi är beroenden av och var ligger de nya metropolerna för besöksnäringen och de kreativa näringarna?

[UPPDATERAT 2]
        Omgärdad av ballonger med ordet Fredrik på stod Moderatledaren och vevande med armarna i hop om att kunna engagera publiken. Men det kändes bara trött och inget framåt. ordet för dagen är nog "spelar roll" ett utryck som vi under talet kan höra flera gånger. Men Fredrik Reinfeldt är trött. Det var upprepningar på gamlal meriter som siffrorna talar emot. hur de satsar på arbetslinjen men i arbetslöshets siffrorna ger det inte avtryck och publiken applåderar krampaktigt och lydigt. Inget känns spontant utan allt är välregiserat och ändå så lyckas inte regissören (om det kan var Schlingmann eller Persson eller en PR-byrå?) fått till föreställningen. Och sedan så måste man inse att Reinfeldt inte har en komikers timing när han ska leverera lustigheter. Lustigheter som inte ens är så lustiga. Showen stapplar och publiken (betalda sympatisörer) skrattar på beställning och man kan undra om någon håller upp en skylt med skratta och applådera?

          Politiskt innehåll är det tunt om man inte räknar med den blåa linjen.... Vidare så beskyller han oppositionen för utredningar och arbetsgrupper. Att inte ha någon politik att komma med och snacka om att kasta sten i glashus. Sedan så borde Fredrik Reinfeldt vara nöjd med att, som han upplever, oppositionen och Socialdemokraterna inte säger ett pip. Om jag hade makten skulle jag skita i vad oppositionen ville utan bara köra mitt race och presentera min politik. Det finns en manisk jakt från DE borgerliga på vad Socialdemokraterna vill som är skrattretande och löjesväckande. Allt tyder på en bristande tro på sina egna förmågor att driva politik och vinna på egna meriter.

Media: DN, DN2, DN3Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5SvDSvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7SVT, SVT2, SRExp.
Bloggat: Thomas Böhlmark, Peter Andersson, Peter Johansson gånger två på ämnena
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby