20130114

En Pacifist kräver försvar!...


Skrev skämtsamt om försvaret igår. Men samtidigt så fanns det en underton i ämnet. Någonstans går en gräns för när man kan kalla ett försvar för försvar och inte besöksnäring... Vidare så är försvaret en politiskt styrd organisation, precis som en barnstuga i en kommun. Begriper inte ansvariga politiker det så bör de kliva åt sidan.

           Är i grunden pacifist, men begriper att vi måste ha ett försvar. Kan inte detaljer hur många båtar, bilar och flyg som det ska bemannas med, men tomt kan det inte var och inte gammalt. Försvaret är så mycket mer än repgubbar som rusar omkring och ropar ryssen kommer innan de tar sig en jävel… Försvaret berör så mycket mer och kräver så mycket mer av samhället. Ett litet land som Sverige måste ha ett försvar som inkluderar stora delar av samhället för att det ska kunna fungera. Krig och ryssen-kommer är det värsta scenariot men mellan frid och krig ryms så mycket mer som försvaret har en roll att fylla. Det handlar också om vår relation och trovärdighet med omvärlden, både den goda och onda.

          Att vi ska kunna stå emot ett anfall från den röde i öster i tid och otid är det nog ingen som tror eller förutsätter men en vecka på vissa platser känns märkligt. Inte ens tid för att ringa en vän. Försvaret kalkyl måste ändå bygga på ett värsta scenario och inte om skuttande soldater över ängar med blommar i gevärspipan. Kallt och brutalt måste vi prognosera för. Sedan så kan vi utifrån det värdera hur mycket vi anser oss ha råd att bygga för. Att sedan prioritera vad satsningen ska vara och var vi ska ta bort. Tror inte längre på osthyvlar som modell inom försvaret utan det gäller att politiken är tydlig med vad som anses nödvändigt. En politik som SKA var ense över blocken för att få en hållbarhet och stabilitet över tid. Försvaret kan inte var en valfråga som riskeras att göra om vart fjärde år. Det är både försvarspolitiskt och ekonomiskt icke försvarbart. 

          Men lite mer om vad försvaret gör så är det också att med sin industri ligger i framkant i den tekniska utvecklingen och det kan vi som litet teknikberoende land inte negligera. Enkelt hur många länder i Sveriges storlek klarar av att utveckla och producera ett eget flygplan? Det är inte att förringa för den övriga innovativa utvecklingen i landet. Vi kan inte heller tro att vi skulle ha den utvecklingen utan försvaret. Det finns en koppling som är tydlig. Förstår att ni kan undra hur en i grunden pacifist som sökte och fick frisedel skriver detta men det finns en verklighet och idag om kriget skulle vara framme är jag en av dem som skulle försvara landet. Kanske inte med vapen (Har verkligen svårt för dem, till och med jobbigt med luftgevär på Liseberg)

          Så med det i facit känns det svårt med en borgerlig regering med moderaterna i spetsen som inte verkar eller vilja se försvaret och de problem som de står inför. För det är i grunden bristande politisk vilja som är problemet. Försvaret är en organisation som står under politiskt makt och direkt och indirekt gör som politiken signalerar. Så ser det ut oavsett om det är en barnstuga i en kommun eller landets försvar. Den politiker som inte begriper detta bör kliva åt sidan då den inte kan fungera i en politiskt styrd verksamhet. Det är viktigt att förstå att även en icke-signal är en signal som tolkas och leder till agerande oavsett vad vi vill eller ej.
Kan inte låta bli att fnissa lite i sammanhangetModeraterna rekryterar en kommunikationschef från ett dejting-företag. Är det med tanken på att man inte klarar att försvara landet längre en vecka och därav vill se möjligheterna att gifta ihop fienden med oss?...
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,