20130128

Unga företagare i Vimmerby


Debattartikel till Vimmerby tidning: 
Efter att i helgen varit med på Frammisgalan 2.0 så vill jag inleda med ett stort tack till alla medverkande. Ett mycket bra arrangemang som visar på en bredd bland våra unga och ett engagemang som vi måste vara rädda om och ta tillvara. Jag fick med mig ett antal tankar och kommer presentera dem här. Se det som tankar som vi kan arbeta vidare med.

Vi kan börja med att slå fast att unga är entreprenörer och brinner för det som de tror på. Det finns en attityd av att inget är omöjligt, om vi vuxna inte sabbar detta. Linnéuniversitet gjorde för ett antal år sedan en undersökning om ungas attityder till entreprenörskap, på uppdrag av Astrid Lindgrens Hembygd. En av slutsatserna var att unga skrämdes från att starta företag av befintliga företagare. En massa krångel och byråkrati målades upp. Det är inte ok. Om vi vill ha mer företag och mer arbetstillfällen till vår kommun måste varje initiativ tas emot med öppna armar. Så utifrån det så vill jag verka för att kommun gör sitt. Att vara det stöd som vi kan vara, samt vara en mötesplats där innovativa idéer kan mötas. Men vi ska också vara medvetna om att bara för att unga har idéer så är det inte säkert att de vill starta och driva företag, men vi måste ändå finna vägar som möter deras tankar.

På Frammisgalan möte jag många gymnasieungdomar som drev företag (UF-företag) som de relativt snabbt efter mässan skulle lära sig lägga ner. Många idéer som hade bäring på en framtida försörjning. Man kan börja fundera på vilka signaler skolan och vuxenvärlden skickar när vi lär unga lägga ner företag. För mig är det inget som man behöver lära sig. Om fallet är framme att det inte bär så får man då ta reda på den kunskapen. Det är samma med sommarentreprenörerna som är ett sommarjobb och sedan så slut.  Jag vill hellre se hur de unga kan ta sitt företag vidare. Att se till att de kan överleva. Antingen genom att de själva driver det vidare eller överlåter/säljer det till en befintlig företagare. Jag vill se att man till Frammisgalan nästa år arrangerar en lokal variant av ”Draknästet/Dragons´Den” där ungdomar får möta och sälja in sina affärsidéer till lokala/regionala företagare. Det kan handla om att få en partner, mentor eller sälja idén.

Vidare så behöver unga med företagsidéer någon att vända sig till. Jag vill se att vi under året utreder möjligheterna till att få en personal på Fabriken som är duktig på detta och kan stötta uppmuntra och förmedla kontakter för unga.

Det som ofta saknas för att kunna förverkla idéer är kapital och det är av intresse att få fram lokalt riskkapital som unga kan söka för att pröva företagande. Socialdemokraterna har pekat på en modell där en sedvanlig kreditprövning sker och om det inte lyckas kommer riskkapital in som bygger på det gemensamma och det privata.  Genom att använda de olika statliga företag som finns i sektorn gemensamt med lokala banker tror vi att man skulle kunna bygga upp en lokal verksamhet som kan ge unga de kapital som behövs för att dra igång. Bilden är att det inte kommer röra sig om stora summar utan mindre komma igång kapital som dessutom kan var förstudie för att se om affärsidén har en bäring på marknaden.

På kulturskolan är det också av vikt att vi får in det entreprinöriella tänkandet. Att man inte bara lära sig traktera ett instrument utan också hur man kan tjäna pengar på sin talang. Vi vet att kulturen och musiken är en av de största exportsuccéerna som vi har i landet. Vidare så har Vimmerby med arvet efter Astrid Lindgren stora möjligheter att växa inom de kulturella och kreativa näringarna.

Detta är några frågor som jag kommer driva på i det kommande budgetarbetet i kommunen. Förhoppningsvis får jag gehör och de ungas engagemang kan få en mer framträdande roll som smittar av sig på det befintliga näringslivet som får nya idéer och krafter. Det är då som vi kommer växa. Det är en väg till framgång.

Media mm: Vimmerby tidning.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby