20140108

Grubblarnas tid: Rasister och väljarna

Man måste skilja på jönsarna som är medlemmar i Sverigedemokraterna och de väljare som valt att lägga sin röst på partiet. Jag vill hävda att det finns en stor skillnad. De väljare som väljer att rösta på ett rasistiskt parti är inte rasister rakt av, utan missnöjda med samhällets utveckling och söker felen och finner dem i invandring, då ingen annan förklaring gives. 

Åter så visar ledamöter från SD sin kunskap, eller brist på densamma. Någonstans så finner jag det svårt att ta representanter för SD på allvar. Samtidigt så är de det som jag måste göra med ett väljar stöd som pendlar mellan 10-15 procent. Men jag måste inte göra det på grund av medlemmarna i detta rasistiska parti, utan av hänsyn till deras väljare. Samtidigt är det också så att medlemmarna i detta rasistiska parti också är medmänniskor till mig fast det står för åsikter som ligger så långt bort från mig.

Fick ett påpekande (av som jag upplevde goda skäl) att en av de som är vänner med mig på Facebook är sverigedemokrat. Jag påpekade att jag även hade en vän på FB som varit medlem i Nationaldemokraterna. En kille som är riktigt trevlig, men så jävla fel politiskt. Vet inte idag hur långt ut på högerkanten i den nazistiska rörelsen han finns. Ibland så hör han av sig i chatten för att ställa en fråga och jag svarar. Någonstans så har jag ett kämpigt förhållande med dessa individer. Kan gilla dem som individer, men samtidigt känna en så fruktsamvärd avsky för vad de står för och kämpar emot.

Minns de där första fullmäktige sammanträdena under denna mandatperiod där de plötsligt satt sverigedemokrater bland oss förtroendevalda. De var plötsligt inte en hord med skränande skinnskallar på gatan, utan sittande i plenisalen med lika mycket värda som oss andra som fått väljarnas förtroende att leda en kommun/landsting. Skulle vi negligera dem, låta oss inte se dem? Ta debatten, men på vems villkor? Eller möta dem på vår planhalva där vi kände oss hemma? Alla åsikter fanns där. Men ser vi till politiken så var det där två längst ner rätt harmlösa. Visst kom det en och annan interpellation och motion som kunde andas av den rasistiska grunden som partiet vilar på. I omröstningarna så var de oftast på den borgerliga majoriteten, utom när vi drev pengar till omsorgen eller liknande. Ser vi på sammanträdena så har det infunnits en ton av förståelse och de finns med i samtalen om väder och vind när det fikas eller är paus. Politiskt är de fortfarande isolerade och det finns ingen ambition från något parti att bjuda in dem.

Personligen så vet jag inte var sverigedemokraterna i Vimmerby egentligen som personer står när det gäller SDs politik? Delar de sin partikamrats åsikt om som citeras i Kvällsposten idag ” När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder”? Denna åsikt är helt legitim i SD och passerar tydligen med marginal nolltoleransen. För mig är detta rasism och det finns enligt "Professor emeritus Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet som läser koranen på arabiska, avfärdar bestämt påståendena: – Vilka dumheter. Det står inget sådant i koranen. Det är en myt, närmast en fabel som uppstod på medeltiden, säger han till BLT."

Men det är ändå mellan 10-15 procent som kan tänkas rösta på dem i valet 2014. 10-15 procent som påtalar att vi andra partier inte står för en politik som ger svar på deras problem. Tror inte de är rasister, men de känner ändå en tillhörighet med SD och andra rasistiska och nazistiska partier. För mig är det skrämmande. Det håller mig grubblande.

Jag är i grunden för öppna gränser och att vi ska kunna resa vart vi vill i världen och att mångkulturen är viktig för att utveckla samhället. Jag tror att vi berikas av andra kulturer och det är så vi utvecklas som samhälle och individer. Visst finns problem, allt är inte skinande rosenrött och det måste vi jobba med. Visst kan det bli för mycket på sina ställen, men landet är stort och vi är inte för många. Men allt kan inte göras på en gång. Inget snack om att det finns utmaningar som vi måste ge svar på. Idag finns det ett stort antal väljare som anser att vi inte ha svar, eller något bra svar. Jag fortsätter i grubblarnas tid…

Media mm: Ab, Ab2, SvD, DN, SVT, SR, BLT.
IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,