20091009

Nobelkommittén har tänkt till, det gillar jag

Nobelkommittén verkar ha tänkt till och gjort nytt gjort rätt. Trots att det verkar bara vara jag som tycker det.

Tidigare har Nobels fredspris gått till insatser som gjorts. Sedan en början för ett par år sedan så blir priset mer som ett arbetsstipendium till pågående insatser, som gagnar världsfreden på sikt.
Jag tror det är i det perspektivet som dagens utnämning ska ses.
Barack Obama står för en ny internationell ledarstil som nu belönas. Det är inte hans gärning utan hans inställning till världen och värdsamfundet som belönas.

Enligt mig så är Nobelkommittén på rätt väg. Det är dessa insatser på sikt som ger en varaktig fred. En tydlig attitydförändring från USAs ledare från världspolis till världsmedborgare ska belönas.

När det gäller krigen så har han inte startat något av dem utan håller på att på ett säkert sätt sluta dem. Svenska freds och skiljedomsföreningen är emot. Obama gör säkert inte allt rätt efter sin korta tid vid makten, men han har en helt annan ansats än tidigare ledare.

När det flesta kommer till sans så tror jag att fler kommer se det positiva i detta.


Fler som skriver intressant om Obama denna dag är:
Peter Andersson
Karin Berg
Jinges web och fotoblogg
Röda Berget
NetRoots för progressiva bloggare

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Du och Marita kanske får sällskap av en tämligen borgerlig centerpartist :-) Efter att först ha reagerat med förvåning börjar jag nu faktiskt fundera om det kanske finns en god - men extremt riskabel - plan bakom detta. Kanske handlar det om att tvinga Obama att leva upp till de förhoppningar han väckt i klimatfrågan. Prisutdelningen i Oslo sker mitt under Köpenhamnsmötet. Se gärna min blogg:

    http://gustavanderssonkungsholmen.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Skönt Gustav, trodde jag var ensam så det känns bra med att det är fler som ser möjligheter framför hot. Har kollat och kommenterat på din blogg. Tack för kommentaren.

    SvaraRadera