20091208

Orkanen Cristina sveper sönder välfärdens hus


Ännu en dag i stormens öga. Orkanen dämpar inte sig utan får hela tiden nytt bränsle. Orkaner brukar ha kvinnonamn. Denna får heta Cristina och den virvlar fram och sveper sönder välfärdens hus utan tanke på de som sökt skydd i det.

Stormen var inte en överraskning det var fler som kunde tyda tecknen i skyn. Bland annat den tidigare ordföranden för Försäkringskassan Inger Efraimsson, varnade för just detta som nu sker men lyssnade regeringen...
När Inger Efraimsson i protest hoppade av som ordförande för Försäkringskassan 2007 kallade hon regeringens politik "otäck och oroande". Hon förutspådde då att utvecklingen skulle leda till att sjukskrivna tvingades ut i arbetslivet för tidigt.
– När jag avgick var min reaktion spontan, jag kände att det här kan jag inte stå för.
Nu visar det sig att hon hade rätt.

Lyssnade inte på expertutlåtanden

– Jag vill inte säga "vad var det jag sa" men det blev verkligen precis så. Det här får stora konsekvenser och det är mycket synd om de som drabbas. Det hade gått att göra på ett annat sätt.
Inger Efraimsson, som nu är pensionär men sitter i Arbetsdomstolen, säger att det allvarligaste är att regeringen inte lyssnat på de expertutlåtanden och remissvar som funnits.
– Det har funnits tid att ta åt sig kompetenta utlåtanden men man har inte velat lyssna på remissinstanserna.
Hon menar att regeringen driver igenom sin politik mot bättre vetande.

Fler remissinstanser har pekat på att det fanns stora rikser och brister i det förslag som regeringen stressade fram. Som jag skrivit förr så var de ideologiska väderkartorna vackrare än de riktiga .
Mona Sahlin skriver idag i Aftonbladet
Vi Socialdemokrater har ett tydligt alternativ till regeringens politik. Vi vill se en sjukförsäkring som tar tillvara människors förmåga och vilja att arbeta. Varje arbetad timme behövs och en aktiv rehabilitering ska ge människor möjligheten att arbeta. Samtidigt är det för oss en självklarhet att den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt att vara sjukskriven, även om man är sjuk en längre tid. Insatserna måste anpassas efter individens behov. Vi Socialdemokrater vill därför att stupstocken i sjukförsäkringen tas bort.
Det visar att det finns alternativ till denna orättfärdiga politik.  Om regeringen kunde släppa lite prestige och se till vad som är bäst för de sjuka och inte systemet. Moderaterna har gått från att försvara individen till att krama systemet.
Mer media
DN  1 , 2 här pekar LO på att skillnaderna ökar...och 3
SvD 1 och 2
Expressen 1 och 2

Bloggat om 
Veronica Palm om RödGrönas krav. Kent  Persson om att det inte var bättre förr. Rasmus Lenefors skriver om den hjärtlösa politiken, samt NetRoots för progressiva bloggare.

Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar