20100921

Högbergs odds om regeringen. del 3 försvaret och Afghanistan


Går vidare i min lilla resa kring hur Fredrik Reinfeldt nya ministär kommer se ut. Om han nu kommer vara statsminister. Spelet pågår.... Vi kan redan nu ser hur valresultatet kommer påverka svensk försvars och säkerhetspolitik. En utrikesminister som inte har kontroll på den rådande situationen.


        Nu är turen kommen till en av de politiker som fått klä mycket skott trots att han är en tomhylsa. Sten Tolgfors (m) försvarsminister  som inte verkar få beröm från något håll för de han gör eller inte gör. Vi kan notera att det finns en inre maktstrid inom moderaterna. Vi ser hur de gamla vill ta över mer och mer. Den förra moderata statsministern Carl Bildt försöker fortfarande styra. Vi kan se hur han lägger sig i på fler områden och bilden att han vill ha en försvarsminister som tar order från honom är ingen högoddsare. Tror vi kan finna en ny minister kring Bildt gamla bunker. Den finns tydligen kvar men har en lägre profil än tidigare.

       Vi kan redan se att Carl Bildt har problem med att det i dagsläget finns en majoritet i riksdagen för att successivt lämna Afghanistan. Beslutet ska tas i november och lyckas inte Carl Bildt få till en säker majoritet kan den nya moderatstyrda regeringen gå på nederlag direkt.

       Men det är inte heller klart om Carl Bildt kommer sitta kvar. det finns ett tänkbart scenario som bottnar i den förundersökning kring Lundin Oil. Vi kan nog dra slutsatsen att om inte Bildt finns med i en ministär så visar det på att åklagaren kommer gå vidare med ärendet. Fredrik Reinfeldt klarar inte att då ha med Carl Bildt i sin regering. så blir han kvar kan det tolkas som de fått signaler om att inget åtal kommer väckas.

Media: Ab, DN, SvD, Ex.

Bloggat: Johan Westerholm värderar Afganistanfrågan utifrån det aktuella parlamentariska läget.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,