20101119

Har vi glömt den demente?

Funderar lite kring Demensvården i landet och den inlåsta debatten. Tycker att det är en massa brösttoner som inte för utvecklingen framåt. För vem vill tro att kommuner kan låsa upp och ha en personal på varje dement?


          Det är inte låsta dörrar och medicin som löser framtiden för våra äldre, men det kan vara en del. Måste idag säga att den som kommer närmast verkligheten är Ann-Charlotte Marteus i Expressen som ger både en bild och ett svar på hur de ser ut och vad som är en trygghet både för boende, personal och anhöriga. Det finns drömbilden av samhället och så den bistra verkligheten där vi utifrån de förutsättningar vi har ska ge alla våra medborgare en human vård och omsorg. Att då låsa in på rummet är i min del ett översteg på den personliga integriteten. För de är inte dömda bara dementa.  Så en lösning med stängda avdelningar är bra. Eller som vi pratar om i Vimmerby fördröjande av utgång. Dörren är låst men det finns en portkod med koden synlig. De dementa kopplar inte så personalen hinner komma fram och hjälpa dem med vad de vill. Men åter så dömer socialstyrelsen ut detta.

        Om nu regeringen med Maria Larsson är så bekymrad så infinner sig frågan vad hon kommer göra  för att lösa detta. För mig finns det vara en lösning. Mera resurser till kommunerna så vi kan bemanna upp på natten. För att vara säkra så tar vi en anställd per boende möjligen att det kan vara en på två. Regeringen bör då också ta fram ett investeringsprogram för personalutrymmen då det under långa tider inte kommer finnas några dementa att jaga i snöblasket.

        Men om vi åter ska gå till vardagen på våra demensboenden så är det vad som sker på dagen som avgör natten. Här behöver det finnas utrymmen för mer individbaserade lösningar.Vi vet alla att vi sover gott efter en dag fylld med stimulerade aktiviteter. Att vakna, bli påklädd utkört i dagrummet framför en surrande TV gör ingen trött. Det finns exempel i landet på boenden som gör mer för att få bort tristessen i vardagen och resultaten låter inte vänta på sig.

        Så vad den framtida äldreomsorgen behöver en kombination av funktionella lokaler/boenden, resurser och sist men inte minst våga tänka nytt och se våra äldre för de individer de är med allt som de för med sig. Enligt de nya riktlinjer för demensvård ska man teckna ner levnadsberättelser. Det är bra, men det gäller att man använder dem också.

Media: DN, DN2, SvD, Ab,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen . Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,