20110116

Krönika om en ny socialdemokrati

Det känns som om denna vecka är en vecka som andas vändning. Jag må ha fel men fler och fler andas förändringens vind och det känns som om det saknade självförtroendet börjar återkomma till det ledande partiet i Sverige.

      Jag hävdar att socialdemokraterna är det ledande partiet i Sverige. Även om dagens siffror ger étt annat sken. Vi ser hur vi denna vecka har haft TV-sändningar och mediafokus på detta parti. Denna vecka har ledarfrågan lite fått stå tillbaka för ett samtal kring den politiska utvecklingen. Ja media försöker fortfarande kleta olika personer på varandra i hopp om att locka läsare.

       Även jag har nu känt att det är dags att lämna personfrågan, även om den inte är oviktig och börja söka de politiska lösningarna som ger folk hopp om en bättre morgondag. Lösningar som ger modernatur möjligheten att fortsätta att andas frisk luft. Alexandra Einerstam skriver om det gröna folkhemmet och dör finns lösningen för framtiden. Jag tog även upp det in en postning. Det är när socialdemokratin börjar formulera nya idéer som vi växer. Vi är ett idébärande parti som som utan idéer slutas andas. Det är det som hänt den senaste tiden. Vi har försökt leva på lånad lyft från våra politiska motståndare och vi klarar inte det utan behöver egen luft. Vi vet att motståndarna gärna slurpar på resterna av de som vi andas ut men det kan aldrig bli bra.

       Så med de seminarium som kriskommissionen (KK) anordnade i veckan känns det åter som vi är på banan. En oro är att det inte tar fart utan att vi åter börjar springa efter motståndarna och andas deras luft. Vi fick denna vecka svar på hur vi måste gå vidare och det kan för vissa kännas jobbigt att åter kavla upp ärmarna och sätt igång geniknölarna. Men det finns inga genvägar och inga gratisluncher. Vill vi att vi ska vinna valet 2014, inte för att det är viktigt att vinna val utan för att det ger oss verktygen till förändring, så börjar arbetet igår.

        Som Karin Pettersson på Aftonbladet är inne på så behöver vi skaffa oss tankeutrymme i form av tankesmedjor. Vo måste åter bygga banden mellan partimedlemmarna och intellektuella. Det var en av våra styrkor att vi kunde bygga politiken från arbetarens vardag och de intellektuellas studier. Vi kunde förena dessa världar och med de få lösningar som höll och fick acceptans hos de breda folklagren. Vi har tappat denna del och förlitar oss nu mer och mer på ekonomer som inte ser andra värden än börsutveckling.

        Det som också slår mig efter denna vecka är hur rätt i frågorna som vi i den Öppna Kriskommissionen (ÖKK) legat. Våra analyser av valet, organisationen och idédebatten har varit så rätt. Vi kan gott slänga Jante överbord och sträcka på oss. Men vi kan inte slå oss till ro utan nu gäller det att fortsätta arbetet så att vi inte somnar av. Jag tror att vi har ett finger med i spelet kring att det nu sker saker i partiet. Många är det som vittnar om att det är inom bloggosfären som den stora förnyelse debatten pågått och så är fallet. Jag kommer inte tystna och jag kommer fortsätta att skriva saker som inte alltid är så populära i vissa kretsar. Men det är då debatten kommer igång och nya tankar växer fram.

       Så låt oss gå vidare med våra debatter. Låt oss gå vidare med nya tankar. På det sättet tar socialdemokratin sig tillbaka som det regeringsbärande partiet 2014. Så utvecklas Sverige åter till den ledande nationen båda gällande näringslivsutveckling och social utveckling.

Media: Ab, Ab2, Ex, - Exp2. SvD , GP, och DN
Bloggat: Johan Sjölander och Peter Andersson på ämnet.
Krönikorkamrater: Johan och Peter J och Peter S och Kent och Fredrik och Mary har eller är på gång. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,