20110207

Välkommen till Sosse-idol 2011. Du bestämmer

Du avgör vem som leda Socialdemokraterna de kommande åren. Ta chansen. Ring och rösta fram din kommande statsminister tillika ledare för Sveriges största parti.

       Vid frukostbordet så växte tanken om att en idol-tävling inte var så dum. Tänk vilket media utrymme vi skulle få och samtidigt nå soffliggarna. Upplägget skulle vara en uttagning i varje distrikt. Med det skulle vi ha 26 kandidater som tagit sig fram genom lokala uttagningar med medlemmar som röstade. Kan jämföras med hur vi idag tar fram kongressombud.

       Sedan så skulle vi på fredagar fram till kongressen ha idol-tävling. Jag tar gärna emot förslag till programledare. Varje vecka skulle likt idol ha ett tema som varje kandidat hade att förhålla sig till. Allt från utrikespolitiken till barnomsorgen. På bästa sändningstid skulle de sedan få hålla ett tal på tre minuter där de presenterade sina tankar. En jury skulle sedan se på innehåll och framförande samt göra beräkningar på kostnader vid löftesutfästelser som enbart var till för att locka röster. När alla deltagare var klara var det dags för allmänheten att ringa in och rösta.

       Sakta men säkert skulle vi närma oss finalen som skulle gå av stapeln på Stockholm Waterfront med de valda kongressombuden i publiken. De två kvarvarande kandidaterna hade här 20 minuter på sig att ge en bild av sig själv och vilka profilfrågor som de ville driva. Efter deet så var det en utfrågning med dels de frågor som tittarna och medlemmarna fått sända in men också från våra politiska motståndare för att testa av skickligheten att bemöta dem. Efter detta så skulle det bli omröstning. De valdaombuden hade sina röster men också tittarna. En klassisk sammanvägning alla melodifestivalen om man så säger. Till slut så stod segraren där. En person som var väl förankrad i partiet samt var vida känd sina motståndare. 

      Där stod jag och var nu ledare för socialdemokraterna. Ett parti som med detta nu låg kring 40 procent i mätningarna och styrde dagordningen vad som gällde politiken. Resan fram mot valet 2014 var påbörjad och grunderna i politiken tydliga. De skreks från våra politiska motståndare. De var desperata och Centern försökte med "Centern söker väljare" allt utspelade på en lantgård uppbyggt på Stureplan. Moderaterna vill som vanligt likna Socialdemokraterna och körde "mini-idol" men det brast på att de var för små för att ha rösträtt. 


Media: Ab, Ab2, Ex, Ex2, SvD, DN.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,