20110323

I talarstolen lördag kl 10:00

På lördag kl 10:00 kommer Håkan Juholt hålla sitt viktigaste tal hittills i livet. Det kan också vara ett av de viktigaste för det socialdemokratiska partiet. Ett tal som han inte kan vara ensam om utan måste dela, även om det är hans. Ett tal som vi socialdemokrater måste kunna ta till oss och göra till vårt.


        Idag så skriver DN att installationstalet på lördag är ett av de viktigaste talen i socialdemokratins historia. Kan hålla med i delar att det är ett otroligt viktigt och efterlängtat tal. Det finns ett sug bland medlemmar och väljare att få hjälp med kompassen och det är den blivande partiordförande som ska visa vägen. Socialdemokraterna är ett kluvet parti med medlemmar som vill vara ledda och de som vill vara med och rita kartan. Håkan Juholt har med andra ord en tuff uppgift framför sig. Jag kommer vara på plats och jag vet att många medlemmar och sympatisörer kommer lyssna genom webben och tv-sändningar. Det finns stora förhoppningar och önskningar om vad som ska sägas, vad som ska lovas. Även från de borgerliga blocket är öronen påslagna och tolkningarna kommer vara svarta oavsett vad som sägs. Antingen är formulerar de sig att han gick åt höger och partiet spricker eller så gick han åt vänster och det gick åt fanders med landet. Oavsett så kommer han inte hyllas...

         Jag tror och anser att Håkan Juholt måste ge ett par besked. Dels gällande sakpolitiken men också framtiden för partiet. När det gäller sakfrågorna måste Håkan Juholt visa på att han behärskar den inrikespolitiska arenan. Det är där de stora frågorna finns. Att han är en av landets främsta försvarspolitker och också behärskar den internationella arenan är redan klart. Och med den globaliserade världen är det av en stor vikt. Men det leder man land, men man vinner inga val. Så ett starkt inrikespolitiskt fokus med tydlighet utan att måla för många bilder kring paraplyer och regn. Vi bör få signaler kring den faktiska politiken. Ett område som han gärna får stanna upp vid är det Gröna folkhemmet. Vi måste nu visa på att en omställning inte bara är nödvändig utan också kan ge möjligheter. Fingervisningar som hjälper oss att ta nya tag. Jag vill att han inte bara är den brinnande agitatorn utan också den eftertänksamme, som vi som känner honom vet att han är. Jag vill se mer av den sidan.

         En annan viktig del i talet måste handla om att stärka partiet. För det är inte bara en statsministerkandidat som vi väljer utan också en person som har ansvar för att utveckla partiet till en modern folkrörelse 2.0. Finna mirakelkombinationen som både pekar med tydlighet, men också öppnar upp delar med sig och lyssnar.

Media: SvD, Ab.
Bloggat: Peter Andersson och Peter Johansson och Staffan Lindström och Roger Jönsson och Annika Högberg på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,