20110411

Klipp och klistra med Ulf Kristersson

Så kommer ett klipp och klistra försök med sjukförsäkringen undertecknat ansvarig minister Ulf Kristersson samt de borgerliga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet. Det ska vara ett försök att ta sig undan kritiken men istället för att göra om och göra rätt blir det början på ett lapptäcke av nya regler och undantag.

           Nu kommer en debattartikel i DN som ska ge sken av att den moderatstyrda regeringen har lyssnat på kritiken men frågan är om så är fallet.. Det handlar mest om fernissa på en båt som redan har börjat ruttna. Det blir inte sjödugligare för det. Sjukförsäkringen behöver inte mer lullull utan göras om i grunden. Det som nu föreslås från moderaterna med sina stödpartier gör försäkringen bara en mer osäker för medborgarna och öppnar upp för mer skeva tolkningar. Klara risker med att flera kommer få en ökad oro med dessa förändringar. Att sedan satsa en massa pengar på marknadsföring utan att ta tag i grundproblemet andas det moderate statsrådet i folkmun kallad propagandaministern. Att med propaganda sälja en i medborgaren orättfärdig försäkring istället för att göra om och göra rätt.

        Den moderatstyrda regeringen har med detta fortsatt att kraftigt politisera en fråga som det hade varit önskvärt att komma fram med en blocköverskridande lösning som blir stabil över tid och som läkare och försäkringstagare vet vad som gäller. För grunden för ett systems förtroende bygger på att det är tydligt och klart så man lätt kan förstå det. Då kan även ett nej accepteras.

          Oppositionens första kommentar kommer från Tomas Eneroth som på Facebook säger -Regeringens sjukförsäkringsutspel innebär i realiteten att inga förändringar görs förrän först nästa år. Först då är man beredd att göra relativt marginella förbättringar. Obegripligt! Från socialdemokraternas sida har man räckt ut handen för att för att finna en lösning men bara fått kalla handen från regeringen.

Vill ni ha en bild av verkligheten så läs Anders Widén som har sett frågan inifrån.
Media: AB, DN, Exp, Exp2, Exp3, GP, SvD, SvD2, SVT.
Bloggat: Johan Westerholm och Roger Jönsson och Thomas Böhlmark och Kaj Raving och Björn Johnson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,