20110822

Det libyska folket har kommer ett steg närmare...

Att fatta sin fiendes hand är stort
Vi ska sluta räkna flygplan och mer intressera oss för det vi är bra på, det humanitära biståndet. Ja så kunde man höra Statsministern, Fredrik Reinfeldt i morgonsoffan och det var nog fler än jag som rullade tillbaka minnet och mindes kritiken mot Socialdemokratin och att vi ville minska antalet plan och Alliansens kämpande och stridande för vart och en av JAS-planen. Men verkligheten har även kommit ikapp moderatledaren...

        Det firas i Tripoli och runt om i Libyen men frågan är var befinner sig Khadaffi och är striderna över? Men jag är ingen stridsexpert som kan bedöma det militära tillståndet utan hoppas att det är över och en resa mot fred och frihet för det libyska folket. Men som jag var inne på igår så är resan till en fungerande demokrati inte enkel och det finns många intressen som vill ta del av kakan. En del som oroar är hur USA kommer uppföra sig. Vi vet hur tankarna gick efter Irak och Amerikanska företag fick styra över mycket av de inhemska råvarorna. Råvaror som behövs för att kunna bygga upp.

       Vidare så finns det många inhemska intressen som under diktaturen tryckts tillbaka och som ny ser en möjlighet att ta igen förlorade år. Johan Westerholm ger en bild av den brokiga skara som finns att ta hänsyn till och som man måste troligen ha med vid bordet när makten ska fördelas och lagar skrivas. Väntan på demokratiska val kommer ta tid och frågan är om väst låter vems som helst vinna? Vi vet hur det gick i valen i Palestina. Val utan röstfusk och med "fel" vinnare enligt väst som straffar folket för att inte rösta enligt västs agenda.

        Vad ska då Sverige göra? Enligt mig är det två delar. Dels är det att se till att befolkningen får mat och vatten. Bygga den humanitära infrastrukturen. Därefter gå vidare med den sociala innehållande utbildning  och vidare se till att den vanliga infrastrukturen kommer igång. Efter detta är det att hjälpa till med att få igång en fungerande statsapparat. För det är av vikt att de som nu ska dömas görs det enligt demokratiska metoder och inte enligt gamla kulturer. Det är det första steget mot en fungerande demokrati.

     Så nu får vi avvakta vad dagen för med sig och inse att omställning till demokrati tar tid.

Den enda demokratin behöver inte vara den rätta demokratin...

Och så lånar jag från Thomas Böhlmark dessa länkar. Tack!
Bloggar: DagenFredrikJingeNemokratiRadikalenUSA-bloggenWesterholm.
Och media från Martin Moberg. Tack! 
Media: Ab 12345, 6SR 12345, 6SVT 123Expr 123456DN 12345SvD 12345SVT 12SRDN 12
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om