20110821

En morgondag också i Libyen

Världssamfundet har ett ansvar 
Allt tyder på att regimens timmar är räknade i Libyen. Frågan är om de klarar natten. Men i all den glädje som vi kan ta del av via media så kommer också en morgondag där lande ska leva och styras. Vi vet att väst har engagerat sig genom Nato och hur ser agendan för morgondagen ut?

           Det känns som Khadaffis timmar som ledare eller rättare sagt diktator är över. Ingen tror att han ska klara sitta kvar när rebellerna med stöd av Nato närmar sig huvudstaden. Men när diktatorn faller så finns en risk att det är flera krafter som vill ta över. Vi har sett problematiken i andra länder när den enade fienden faller och fältet ligger öppet. Här har väst en roll att spela utifrån att man med vapen hjälpt till att störta Khadaffi och nu har man att ta till pennan och pappret för att se till att övergången till demokrati kan ske utan mer blodspillran. Inget lätt mission men nödvändigt.

               Så när jag vaknar upp i morgon är frågan om det är en dag med en diktator mindre i världen eller om kampen fortfarande pågår. Ändå så vill jag redan nu förklara Khadaffi som gårdagen. Det kan diffa på ett par timmar men ändå det finns ingen annan väg att få. Frågan är bar hur mycket blod som kan flyta innan det är över... Demokratin är på väg att segra men det är inte gratis.

Media: Exp(liverapportering), Ab, SvD, SVT, DN, DN2,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,