20111129

Dags att sparka Socialdemokrater och Moderater...

De gråa som styr utan ansikte
Vem tror du att du är? Tror du att du har makt lilla vän... Ja bilden av partierna och dess ledare är konstant och nu är bilden kommen till moderaterna. Fredrik Reinfeldt är en klassisk politisk ledare i avdelningen "De sämre internt". Bilden från socialdemokraterna är inte långt borta. Det är en politisk vardag som går i otakt med samtiden.

            Kan man vara demokratisk och leda ett parti eller krävs det en form av diktatur för att klara uppdraget? Här borde det självklara svaret vara ja och men jag är inte alltid säker. Men jag kan idag frossa i att Juholt fått lämna första sidan åt Fredrik Reinfeldt. Vi kan ta del av hur han hängs ut som en diktatorisk ledare och vem är snopen? Inte jag. Men det är rätt enkelt, Fredrik Reinfeldt är en politiker av det gamla virket trots lite putsad yta. De flesta som idag sitter på ledande positioner är av det gamla virket. Det handlar inte om ålder, kön eller etnicitet utan om tänk. Jag tror att det är dags att se över den politiska rollen och med det "skola" nya politiker som kan ta vid. Att återgå till nyfikenheten och lämna karriär skolan. Att se uppdragen som lånade och alltid lämna sin plats till förfogande.

        Jag tror  att den politiska ledaren i morgon måste se annorlunda ut. Med samhällets utveckling måste också partierna följa efter. Vi driver kravet på att utveckla politiken men organisationerna måste också hänga med. Med orden moderna och öppna så står partiföreträdare på barrikaden men i verkstaden så tillverkas nya starka staket som ska hålla isär folket och de valda. Rädslan att tappa fästet är större än nyfikenheten att ta klivet. Se bara på öppenheten som är slutenhet kring bidragen till partierna..

         Vi kan i AiP (Aktuellt i Politiken) läsa en debatt artikel av Annika Högberg, Sandro Wennberg och Johan Westerholm som skriver att de vill se att man byter ut minst halva distriktsstyrelserna. JAg vill även att de ska gälla våra Arbetarkommuner. Det handlar inte om att den enskilde har gjort bra eller dåligt i från sig utan om att få lite rotation mellan uppdragen. Men jag vill också se att alla ställer sina platser till förfogande så att förtroendet för hela styrelsen kan prövas. Att man inte ska känna sig säker på sin stol utan att man hela tiden måste prestera något för partiet och medlemmarna. Annars så har man inte på plats att göra. Vi måste bort från den skadliga kulturen med att det är fel att bli petad. Vi kan inte behålla folk för att det är synd om dem samtidigt som partiet blöder.

          Sist men inte minst så är frågan om de är de förtroende valda som styr politiken eller de grå eminenserna som glider fram i korridorerna under betäckningar som ombudsmän och sekreterare och allehanda titlar. Men detta pratar vi inte högt om...

Media: Ab, Ab2, Exp, DNSvD, SvD2GP, Folkbladet,
Bloggat: Alexandra Einerstam, Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,