20111104

Socialdemokraterna: Det är väljarnas fel och sitter vi bara stilla så vänder det....

Städar vi undan de som tycker,
eller dammsuger vi till oss kunskaper?
Stödet för (S) är rekordlågt men det gör inget för det är fel på väljarna eller så stämmer inte siffrorna. Egentligen så har vi närmare 40 procent.  Så ser den mentala bilden ut för många av min partikamrater. Allehanda ursäkter sökes och trots att vi sedan 2006 suttit i opposition har det i medlemmars ögon bara varit en tillfällig dip som kan förklaras med affärer och borgerlig press. Men det håller inte längre.


        Men på ett sätt stämmer 40 procent eller mer. Så ser det ut när man i värderingarna kollar var folk står politiskt. Så en majoritet delar de socialdemokratiska värderingarna. Moderaterna ser de och försöker skriva om historien så att de ska ta över ägandet av värderingarna. Men vi lyfter inte trots att våra grundvärderingar finns i folksjälen.


         När man då försöker finna ett svar på varför och ställa frågan om vi inte går i takt med tiden så kastas det skit på en. Att ifråga gamla sanningar är som partiprogrammet var bibeln och kring den så vaktar de socialdemokratiska fundamentalisterna. De som minns svunna storhetstider och kan inte förstå att det finns en värld av möjligheter. Möjligheter till utveckling. 


         Jag är en dammsugare som suger i mig av omgivningarna. Far runt på kurser och konferenser och lyssnar på allt från fritidsforskare till de främsta företagsledarna. Lyssnar på facken, personal, brukare och elever. Söker svaren på deras utmaningar. Bilden är att socialdemokratin inte är utdömd utan tvärtom högst aktuell. Men det socialdemokratiska partiet dagar är inte lika solklara. Klarar vi inte att ställa om och möta utmningarna med framtida lösningar så är vi körda. Lyssnde igår på Behrang Miri (Rörelsen Gatans Röst och Ansiktesom visade att man genom rappen kunde få unga att ta del av samhällskunskapen, historia och svenska. Inte med kateder och kvarsittning. Hur Peter Larsson på Sveriges ingenjörer pratar om vikten av leken. Hur skolan måste utvecklas så att de unga behåller sin kreativitet och inte trubbas av. Bilder av hur arbetarklassens unga kan få en skola som ger dem verktygen att ta sig fram i livet.


        Vi tappar kärntrupper, vi når inte nya, Vi uppmanade till klassresan men tar inte hand om dem som gör resan. Hur ser vi till att nästa generation också ska kunna göra sina resor. Vilka resor är det som kommer vara framtidens resor, mentalt, fysisk och geografiskt. Nu fortsätter jag med att dammsuga in kunskaper innan jag tar fram den riktiga dammsugaren för att ta bort skiten så jag kan se klart.


        Och som avslutning så kan inte socialdemokraternas största hot vara en ny ledare i Vänsterpartiet. Det är en dålig uräökt för att inte ta i våra problem. Vänstern växer inte. Moderaterna växer, Miljöpartiet växer. Vad beror det på?


Media: Exp, Exp2, Ab, Ab2SvD
Bloggat: Johan Westerholm och Jonas Morian, Peter Strobl och Thomas Böhlmark på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om ,