20120628

IKEA och sjukvård hör ihop


Sjukvården, Ikea, medicin, liten. Stor, stad och land. Brytpunkterna är många när samtalen kring hur sjukvården ska organiseras. Frågan om sjukvården allt för länge varit isolerad från resten av världen är en relevant fråga att ställa.

            När Almedalen drar igång nästa vecka kommer många av de seminarier som genomförs kretsa kring vården och omsorgen. Ett av de seminarier som går av stapeln arrangeras av den RödGröna landstingsmajoriteten i Kalmar län. Ett samarbete som lyfts som ett skyltfönster. Men det är inte bara samarbetet som lyfts utan hur landstinget utvecklar vården. Från att fokuserat på tillgängligheten vidare till Sveriges säkraste sjukvård tar vi steget nu att involvera patienten allt mer i processerna. På seminariet är Ikea inbjudna för att visa på hur de ser på kundrelationen och hur de bygger organisationen kring den. Det är ett intressant grepp att se hur andra branscher utvecklar sina idéer och om det finns tankar som går att omvandla till sjukvården. Mycket av dagens sjukvård är grundat i hur man organiserade slagfälten med fältskären i ledet.

         Så det som nu sker inom vården är bra och den utveckling som sker är bra. Visst kommer det ställa nya krav på läkarkåren och andra grupper kommer få ett större ansvar. Det kommer också innebära likt tandvården att ett läkarbesök inte med automatik innebär en träff med en läkare utan kan vara allt från sjuksköterska till sjukgymnast. För när ni sist var hos tandläkaren så träffade ni tandläkaren? Jag har inte gjort det på, jag vet inte när. Sjukvården är både framåt och konservativ på samma gång. Innovativ på hur man utvecklar metoder som botar specifika sjukdomar och teknisk utrustning men konservativ att se hela patienten och väga andra värden. Det är dags att öppna upp sjukhusen och se vad som sker i världen. Att söka lösningar i främmande världar.

         Så lite mer reklam är ni välkomna till Hamnplan 5 nästa vecka och närmare bestämt klockan 12:00 på torsdag. Om inte annat så är ju jag där :) och så blir det lite att tugga på... 


Media: Dagens SamhälleDN,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politikpersonligtkulturVimmerby