20121220

Hatet mot Åsa Linderborg [UPPDATERAD]


Blir förbannad när jag idag läser ÅsaLinderborg i Aftonbladet. Dessa hot som hon får stå ut med för att hon som kulturchef på tidningen valt att granska internetsidor kopplade till den nationalistiska rörelsen. Man må vara emot vad de kommer fram till men det ska inte utgå i hot och frågor om hennes underliv.

        Tänkte inte blogga idag men när jag delade Åsa Linderborgs artikel så mötte en nationalist mig på Facebook och tyckte genast att hon var tvungen att skylla sig själva då de inte gjorde granskningen rättvisa. Hen blev genast bemött och backade lite grann men fortfarande så var det första intrycket som fanns kvar.

         För det är så att oavsett vad som sägs på ens sida så har man ett ansvar. Även om det är skrivna artiklar (även om de är hårt vinklade och statistiken funnen passande) som inte går utanför gränsen så gör kommentarerna det och man är ansvarig för dem också. Det är lite poängen med nätet att artiklarna fortsätter ner i kommentatorsfälten. När du slutar skriva tar någon annan vid. Jag vet själv som bloggare och släpper inte igenom kommentarer som är utanför lagen och vet och etikett. Självklart måste man inte dela mina tankar men man har en hyfsad ton.

       Så hatet på nätet som glider ut i verkligheten kan aldrig vara ok. Det är avskyvärt och visar att demokratin varje dag måste erövras. Visst har vi yttrandefrihet men det innebär inte att vi får spotta på varandra utan att vi ska prövas varandras åsikter och bryta dem mot varandra. Det är demokratins styrka. 

Nu släpper jag detta, även om det kommer gnaga i mig, för att åka till Vimmerby folkhögskola och träffa alla elever och lärare för det årliga julbordet och med det tillhörande show

UPPDATERAT: Läser Avpixlat, Realisten och Nationell.nu. Artiklarna/ledarna är sansade men så kommer fortsättningen i kommentatorsfälten.  Det finns en otäck ton i kommentarerna och hoten finns där. Vidare så är det starka påståenden om Åsa Linderborgs psykiska hälsa. Som jag skrev ovan så är ledaren/bloggen bara början på texten och fortfarande släpper dessa sidor igenom kommentarer som borde varit borta för länge sedan. Texter som spär på tonen som lockar fram skiten. 

Media mm: SvD, Exp,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby