20130110

Centern, vem leder dem i valrörelsen 2014?...


Vem leder Centern i Valrörelsen 2014?...

Tänkte inte skriva mer om Centerns förfall men kan inte låta bli när jag idag läser Vimmerbytidning. Det finns en klar oro och osäkerhet som man kan läsa mellan raderna och Annie Lööfs ställning är inte ohotad. Vill minnas att jag i samband med valet skrev att hon var det bästa valet för (S) och det verkar besannas om man ser på dagens siffror.

          Om jag fortsätter i det lokala/regionala så blir det allt tydligare att det är Moderaterna som tar över som det ansvarstagande partiet på landsbygden. Från att det har varit Centern och Socialdemokraterna som styrt utvecklingen på landsbygden har Centern allt mer profilerat sig som ett populistiskt parti med starka inslag av nyliberalismen. Allt mer så har den bondförnuftiga socialliberalismen klivit åt sidan. Det är inte konstigt att äldre centerpartister inte känner igen sig i sitt eget parti. Till skillnad mot moderaterna som också gjort om sig så har där den interna kritiken varit lugn (Vi vet att den finns) då det givit utdelning i regeringsmakten.

          Med det så har en mognad inträffat i moderaterna som vi även ser på det lokala planet. Hur de axlar den roll som Centern tidigare hade på den borgerliga sidan. Det ansvarstagande partiet som tar de tuffa besluten och många gånger söker sig över blockgränsen. Men det ser man inte på riksplanet där blockgränsen är allt starkare. Men ju närmare valet vi närmar oss så är frågan om inte den gränsen kommer mjukas upp. Ska moderaterna klara valet så bör de söka nya allianser då två av deras stödpartier nu ser ut att få lämna riksdagen och makten är allt mer grusad.

            Så åter till Centern och det som sker. Om nu programförslaget faller i så pass stora stycken som media vill göra gällande är det fortfarande frågan vad som sker med de som satt i gruppen. Det finns minst ett par starka profiler med Federley och Ankersjö i spetsen som man kan fråga sig om vilken framtid de kommer ha. Att Annie Lööf innan hon valdes till partiledare gick i deras skola vet vi och det gör att detta slår direkt på henne oavsett vad som sägs. Enkelt så är det så att henne ställning försvagas av detta. Oavsett vad utgången blir så var hon nummer tre på bollen. Hennes båda vice var båda snabbare att tyda medlemskåren än hon. In i de sista ville hon nog stödja förslaget som jag anser ligger nära vart hon egentligen står politiskt. Ser att Alexander Bard stöttar henne till 100 procent och frågan är om det är det som Annie Lööf nu behöver?

           Vi fortsätter följa denna resa som Centern är ute på och ska jag vara ärlig kommer nog beslutet som de ta bli att det blir ett program väldigt nära dagens med lite justeringar i marginalen. Dock så är det intressant att se de kommande opinionsundersökningarna och vad väljarna väljer efter dessa turer. Kan då undra om väljarna går till höger eller vänster? Kan nog bli en kantring till Socialdemokraterna och miljöpartiet. Möjligt några till Moderaterna också.

           Så två folkrörelse partier ska under våren ta nya program. Det ena stormar det kring det andra mer förankrat i den rörelse som de ska företräda. Där inget sagt om innehållet i de båda. Bara kallt konstaterande.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,