20090129

Folk vil inte ha valfrihet, folk vill ha vård

Vill folk ha valfrihet eller är det bara vad politiker och då främst borgerliga tror och vi på vänsterkanten springer efter?

Jag har inte mött en enda medborgare som sagt att han/hon vill ha valfrihet utan en fungerande sjukvård där man har möjlighet att påverka innehållet. Medborgaren vill att han/hon ska bli värdigt bemött. Det viktigaste när man är sjuk är inte närhet utan bästa vård. Föräldrar med sjuka barn i Kalmar län som jag pratat med suktar inte efter närmsta hälsocentral utan efter bästa barnsjukvården.

Aldrig hör jag pratet om valfrihet med en massa privata vårdgivare som ger samma vård som de offentliga. I en liten kommun som min, Vimmerby,skulle ett privat initiativ troligen handla om att läkaren på hälsocentralen startar eget och tar med patienten. Vad är skillnaden. Detta må fungera i Stockholm med en stor marknad.Denna marknad är det avsaknad av i stora delar av landet.

Det vi socialdemokrater bör diskutera under vårdtoppmötet är: Hur vi får tillgängligheten att fungera. Hur får vi patienten att känna sig delaktig i processen. Hur ska vi förhålla oss till alternativa metoder. Hur klarar vi den nära vården.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. "en fungerande sjukvård där man har möjlighet att påverka innehållet."

  Genom att utnyttja sin valfrihet är det ju just precis det här man åstadkommer, folk vänder sig dit där vården är bra ( = fungerande sjukvård) och där den fungerar på det sätt man vill ( = påverka innehållet).

  "Föräldrar med sjuka barn i Kalmar län som jag pratat med suktar inte efter närmsta hälsocentral utan efter bästa barnsjukvården."

  Och om de då får välja så väljer de väl det alternativ som passar dem bäst, i det här fallet den bästa barnsjukvården.

  Slutsatsen måste bli att det är bäst med valfrihet då det är helt omöjligt för dig, mig eller någon annan att veta exakt vad alla människor vill ha.

  SvaraRadera
 2. Ditt resonemang håller inte då i en liten ort som Vimmerby finns inte möjlighet att ha flera alternativ då inte underlaget kan täcka. Sen ser jag en viktig skillnad på olika alternativ inte är desamma som olika driftformer. För vilken skillnad gör det för patienten om läkaren får sin lön från det offentliga eller AB vård? Ingen enligt mig.Det är här som den stora skillnaden ligger då de för de borgerliga handlar valfriheten om driftform och inte om innehåll.
  Så det som gäller är att vi ska kunna erbjuda patienter bästa vård

  SvaraRadera
 3. "för de borgerliga handlar valfriheten om driftform och inte om innehåll"

  Detta är naturligtvis inte bra då konkurrens måste finnas på alla områden om det ska vara tal om någon "äkta" valfrihet.

  "För vilken skillnad gör det för patienten om läkaren får sin lön från det offentliga eller AB vård? Ingen enligt mig."

  Det är klart att det inte spelar någon roll för patienten varifrån läkarens får sin lön, det viktiga är naturligtvis vilken vård han/hon får (om inte han/hon är en extremt hängiven ideolog). På en konkurrensutsatt marknad kommer de med den bästa vården också få kunderna.

  Även om det inte finns något patientunderlag för flera olika alternativ gör inte detta att man automatiskt måste bedriva verksamheten i offentlig regi. Om det offentliga även i fortsättning ska bestämma hur innehållet ska se ut (något som man får anta att du vill eftersom du vill att hela verksamheten ska bedrivas offentligt, och något som de borgerliga enligt dig uppenbarligen också vill), kan man åtminstone åstadkomma konkurrens i upphandlingsfasen.

  För övrigt behöver inte det faktum att patientunderlaget inte är jättestort utesluta att verksamheten kan bedrivas på en konkurrensutsatt marknad, det bästa alternativet kommer helt enkelt överleva, och de andra att slås ut. Är folk inte nöjda finns möjlighet för ett nytt alternativ att växa fram som tar över efter det gamla.

  SvaraRadera
 4. >... en fungerande sjukvård där man har möjlighet att påverka innehållet<

  ? Ramarna för och innehållet i sjukvård betald med offentliga medel är kanske politikers uppgift att fatta beslut om ?

  > Medborgaren vill att han/hon ska bli värdigt bemött <

  ? Vad är värdigt bemötande?
  Menar *man* vänligt men professionellt bemötande?

  SvaraRadera