20090126

Ljus framtid för kommuners ekonomi

Ikväll på fullmäktige så var det information om det aktuella arbetsmarknadsläget i Vimmerby. Men ingen sa nåt om kommunens största arbetsgivare, kommunen själv.

Först så var det information från Arbetsförmedlingens lokala chef. Hon presenterade lite kring de aktuella varselsiffrorna. Det som ofta glöms är att de varsel som finns registrerade hos arbetsförmedlingen bara är de företag som varslar mer än fem personer. De andra finns inte i statistiken utan de dyker bara upp en dag för att stämpla upp om de har tur att ha råd att vara med i arbetslöshetsförsäkringen. Bilden var att Kalmar län hade under 2008 mest varsel i riket. Vägde man sen samman resultatet med antalet arbetslösa så var det Gävleborg som hade det svårast

Efter detta var det kommunalrådet som skulle ge en bild av vad kommunen gjorde. Ja vad gör kommunen för efter hans presentation om att skicka signaler om att åtgärder, vet inte vilka, måste bli mer flexibla. Låter som ett borgerligt mantra.Om allt blir flexibelt så löser sig allt från arbetsmarknad till världsfred. Suck.
jag ställde en fråga kring hur Kommunalrådet såg på Sveriges kommuner och landstings syn på att statsbidragen måste öka till kommunerna. Till denna fråga var han helt likställd omch gav inget svar. Min tolkning är att han inte delar sina borgerliga kamrater i SKLs styrelse utan tycker att ekonomin ser ljus ut för Vimmerbys framtid. Gudrun Brunegård sprang fram till försvar och menade att ekonomin ser ljus ut för kommuner och landsting. Hon hänvisade till en ekonom på SKL. Min fråga blir vilken verklighet de lever i. Det är bara att syna siffrorna för att se att det går åt helvete om man inte gör något radikalt antingen med inkomster eller gigantiska neddragningar. Det verkar som om det var det senare spåret som den borgerliga kommunledningen ska gå på då det ska till neddragningar på 35 miljoner kronor. Konstigt om det ska behövas om kommunens ekonomi ser ljus ut?

Ser fram emot en ljus fortsättning på denna fråga. Ska till partiets kommun- och landstingsdagar och kan kanske få ett svar där på denna fråga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar