20090624

Kylmat, storm och älgar...

Lite uppsummering av veckan, om det går så här mitt i veckan?

Kan konstatera att återigen så kan man inte lita på kristdemokraterna i kommunen. Som jag tidigare haft uppe på bloggen så höjde, de borgerliga med kristdemokraterna i spetsen, skatten med 40 öre. Intäkterna skulle oavkortat gå till att under ett antal år amortera av på lånen. Av det blev det inget... Nu på fullmäktige så stod kristdemokraterna i talarstolen och även på bloggar och sa att vi ska sälja skog för att amortera på lånen... Jag frågande om man denna gång kan lita på kd. Svaret var ja. När sen moderaterna går upp och lägger sitt yrkande som kd står bakom låter det som följer att försäljning av kommunala fastigheter (där ingår skogsfastigheter) för att få en ökat intäkt (spekulera i räntefonder) eller minskade kapitaltjänstkonstnader (amortera på lånen). Åter igen så ändrar kd sig. Nu innan ens klubban har fallit...

En litet konstaterande. När inte stormen Gudrun kunde ta all kommunal skog så vill kristdemokraten Gudrun ta den och sälja. Det är nått med skogar och namnet Gudrun som inte går ihop.


Det andra stora var om vi i kommunen ska börja med kylmat. Jag är för då jag ser stora möjligheter att lämna alla de fabrikstillverkade halvfabrikaten bakom oss för att kunna gå över till mer lokal och ekologisk mat. Nu kommer det säkert en massa motståndare som inte håller med. Ärligt så har jag inte hittat några argument mot som jag tycker håller. Jaja självklart vore de bra om man till alla elever och äldre kunde laga mat vid bordet, men så ser inte verkligheten ut. Vi måste hitta ett system som ger bra kvalite på maten och någon form av ekonomi.

Igår så var det den sista kommunstyrelsen innan sommaruppehållet. Som traditionen bjuder så var det den årliga resan ut i kommunen för att se på olika verksamheter. Värd för årets resa var LRF. Om det fanns ett tema för dagen så var det lyckat företagande på landsbygd. En liten passus var att jag för ett par år sen var med i en styrgrupp för ett LRF projekt som handlade om just företagande på landsbygd. DÅ var inte tiden mogen för det, men nu känns det som om vindarna har vänt till det mer positiva. Vi fick träffa både mjölkbönder som går samman och storsatsar, träföretag som gör nytänk på gammalt jordbruk samt ett par intressanta turistföretag. Måste erkänna att Virums älgpark var nått extra.

Kan sen konstatera att i går framåt i Aftonbladet undersökning.

Andra kloka inlägg kan ni säkert finna här:, Netroots - Socialdemokraterna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Dig kan man lita på Peter - åtminstone i ett avseende: Att du alltid ska försöka förvanska och förvränga det jag eller andra kristdemokrater säger eller gör! Vad som hände i fullmäktige var ett viktigt förtydligande: Yrkandet gällde försäljning av EN DEL av kommunens skogar och syftet skulle vara att öka intäkterna ELLER MINSKA KAPITALKOSTNADERNA. Detta framgick inte av tidigare yrkande från KS, utan bara av vad jag uttryckt från talarstolen, om än vid två olika tillfällen. Nu finns det i tryck. Att vi valde att agera gemensamt med moderaterna och gick fram med ett gemensamt yrkande ser jag som en styrka. Nu är det två partier och tolv mandat som står bakom det, istället för två olika yrkanden med sex mandat vardera.
  En sak till kan man lita på när det gäller dig: Att du är vårdslös med sanningen och generaliserar grovt. Räntefonder räknas som en säker placering - långt från spekulation.

  SvaraRadera
 2. Men Gudrun, du och Tomas Peterson (m) måste ändå spekulera vilken räntefond som ger bäst och säkrast avkastning. Eller ska de tjänsterna köpas in så att man till slut för att få den avkastning ni är ute efter bli att man höjer ribban... Sen är det svårt att se att det finns en allians i Vimmerby. När kommer ert gemensamma dokument som du flaggat om sen valet 2006?

  SvaraRadera
 3. Jag står fast vid att det bästa alternativet är att använda intäkter från skogsförsäljning till att minska kommunens lånebörda och nu finns det inskrivet i det gemensamma yrkandet med (M). Om ni ändrar er från ert tvärnej i måndags och är beredda att stödja skogsförsäljning för att minska kommunens lån, då är det ju bara att vi skriver ihop oss i en tydlig att-sats, för då får vi ju majoritet, eller hur?

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte på att sälja ut vår skog. För att amortera på lånen måste vi hitta andra vägar och där är jag öppen. Sen en annan viktig sak är att se över de lån som finns planerade att vi ska ta upp under de kommande åren. Är allt nödvändigt eller kan vi vänta eller kan någon annan finansiera?
  Ett förslag är att vi använder pengarna från vårdnadsbidraget att amortera på lånen. Inte mycket men en början. Blir vi ense om den punkten tro?...

  SvaraRadera
 5. Haha, vilket skämtlynne så där från hängmattan! Är det solstinget som börjat göra sig gällande ... ;-)

  SvaraRadera
 6. Nä skär och ren klokhet om skattebetalarnas pengar.
  Saknar tyvärr hängmatta så det blir att göra nytta istället...

  SvaraRadera