20091030

Vad vilja vi med arbete och företagande?

Sven-Erik Österberg besökte NetRoots på #jobb09 och det var inget sensationellt som kom utan mer en bekräftelse på den beslutade politiken.

Det man kan känna är att det finns en linje mellan anställd och företagare. Mycket bygger på gamla värderingar. Jag snor ett citat från Johan Westerholm som jag tycker säger en del om problemet.
Invandraren, som måste låna pengar av sina släktingar för att köpa ett hamburgerkök som väg att överhuvudtaget kunna ha ett arbete, är han eller hon arbetare eller kapitalist? Varför ska han eller hon rösta på oss

Vi är inte i hamn i dessa frågor och det handlar helt om att värdera vår syn på arbete. Den ena motbilden är de människor som tvingas ta sitt gamla jobb som egenföretagare med F-skattesedel mot sin vilja. Det är ett företagande som vi inte kan tolerera. Det är företagsslaveri. Där är företagaren lika livegen som en anställd om inte mer då det inte finns en stark fackföreningsrörelse bakom.

Det mest konkreta som kom fram var synen på ungdomsarbetslösheten där Sven-Erik var tydlig med att de ska vara insatser från dag ett. Antingen genom gymnasieutbildning, lärlingsplatser eller praktik.
Han pekade på att de ungdomsgrupper med någon akademisk. eller yrkesutbildning ofta får arbete efter en kort period och att det är den andra gruppen som krutet ska läggas.

En annan viktig del var att arbeta med enmansföretagare att göra sin första anställning då brukar det lossna och vi kan få ett växande.

Andra som lyssnade var bland annat:
Peter Andersson
Johanna Graf
Johan Westerholm
Alliansfritt Sverige
s-buzz
Mer läsning på NetRoots

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar