20091213

Är matchen avgjord? RödGrön seger eller?


Idag kom en ny undersökning signerad Sifo publiceras i SvD. Kan inte annat än konstatera att det ser ljust ut och det beror inte bara på den snö som faller utanför mitt fönster i skrivande stund.Är det hela avgjort med först SCBn och nu den här?  Det finns dock mörka moln som skymmer solen.

Rödgrön majoritet i senaste Sifo

Partiernas siffror i procent med förändringen sedan november inom parentes:

Socialdemokraterna 36,7 (+3,4)
Moderaterna 25,1(–3,4)
Miljöpartiet 10,3 (+0,6)
Folkpartiet 6,8 (-0,2)
Vänsterpartiet 5,2 (–0,7)
Centern 5,2(+0,7)
Kristdemokraterna 3,7 (–0,3)
Sverigedemokraterna 5,1(–0,7).
Frågan "vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?" ställdes av Sifo till 1 901 personer mellan den 30 november och den 10 december. (TT)



Som alltid så slutar inte media räkna in Kristdemokraterna i regeringsunderlaget trots att de är under 4 procent.  Mycket av denna undersökning stämmer med den som SCB publicerade i veckan.
Det som nu ger utslag är att Moderaterna tappar stort och det kan inte vara något annat än ett resultat på hur illa man skött sjukförsäkringsfrågan. 
– Bilden av cancersjuka som måste söka arbete och hanteringen av frågan har kostat regeringen 350 000 väljare, konstaterar Toivo Sjörén.
Ett annat tydligt tecken är att vanligt folk inte gillar Kristdemokraterna. Eller har Sifo bara lyckats fråga ovanligt folk och den vänsterradikala kultureliten?...
Sedan verkar det som om Sverigedemokraterna har landat på en bit över 4 procent. Det en del sympatisörer påstår är att egentligen så har Sverigedemokraterna mycket högre siffror för att folk är rädda att svara vad de egentligen vill rösta på. Det är ett lysande svepskäl som jag inte tror ett dyft på. 
När det gäller oss Socialdemokrater så är bilden tydlig vi går fram och ligger nu kring 36 procent. Det gör att nivån 40 procent som är vårt mål när det gäller valet inte känns helt främmande längre. 

Nu går ordförandeskapet i EU mot sitt slut och Fredrik Reinfeldt är tvungen att komma hem och se vad som återstår av hans allians. Nu kommer den politiska vardagen över honom och med dessa siffror behövs lite underverk från hans sida. Vilka löften ska han skaka fram vad ska han backa på. Hittils har den borgerliga taktiken varit att försämra kraftigt och sen när folk blir drabbade och förbannande så backar vi litegrann. Det verkar som om det inte kommer hålla längre. Svenska folket har genomskådat detta reptrick. Det som är viktigt är att vi inom oppositionen nu presenterar vår politik på ett tydligt sätt och visar på de stora ideologiska skillander som finns mellan blocken.

Trots veckans reslutat så är det bara att fortsätta det idoga arbetet med att kämpa. Valet är inte vunnet förrän den sista valsedeln hamnat i urnan och den är på oss.


TILL SIST EN RIKTIGT TREVLIG LUCIA PÅ ER ALLA

Fler om
Peter Andersson ger en tydlig bild av opinionen. Johan Westerholm har sin trevliga helgkrönika med lite reflektioner av det aktuella läget. Röda Berget  om att det är sjukfrågan som ligger till grund för opionen
S-buzz  önskar Reinfeldt välkommen hem. Alliansfritt Sverige är inne på samma linje som jag att kd är ute.
Krassman skriver om att Svenska folket har fått nog! - Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern. 


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

  1. Det går bra för opposition så länge man slipper undan en närmarew granskning av sin egen politik. dom ändrade reglerna i sjukförsäkringssystemet togs gemensamt av dom sju partierna i socialförsäkringsutskottet under den förra mandatperioden. Alliansregeringen har nu den otacksamma uppgiften att genomföra beslutet. Inget kommer att ändras vid ett regeringsskifte i den frågan. Det var förövrigt sossarna som införde ettårs regeln vid sjukskrivning, sedan blev det förtidspension med 64% av slutlönen. Ditt minne är kkort

    SvaraRadera
  2. Kristdemokraterna räknas med för att det inte är statistiskt säkerställt att deras verkliga stöd är mindre än 4,0. Felmarginalen är +/- 0,9 procentenheter och 3,7 + 0,9 är ju mer än 4,0.

    SvaraRadera
  3. Här kommer en kort anekdot som sammanfattar socialdemokratisk politik:

    Socialdemokratiskt fördelningspolitik är som att stoppa 1000 kr i en ask och säga att om man skakar om asken på det sätt som Mona och de andra säger så kommer asken till slut innehålla 2000 kr.

    SvaraRadera
  4. Om Mona vinner och börjar ösa pengar över folk som inte producerar och vi som jobbar dygnet runt får ändå mindre kvar så överväger jag att lägga ner mina egna ansträngningar och börja leva på bidrag själv så att både jag och mina 10 anställda kan få lite semester.

    SvaraRadera
  5. När det gäller SD kan man konstatera att de alltid undervärderas i undersökning efter undersökning. En tydlig trend är också att de har betydligt bättre siffror i undersökningar som helt eller delvis är webbaserade, dvs där anonymiteten är större än när en okänd person ringer hem och frågar vem man tänker rösta på.

    Ett exempel från verkligheten. I maj 2006 hade SD 0,8% av partisympatierna i SCB:s stora väljarundersökning. I valet några månader senare hade de 2,9%. SCB använder den traditionella metoden med telefonuppringning.

    Samma dag som valet ägde rum så genomförde SVT sin egen undersökning (VALU) utanför vallokalerna. Trots garanterad anonymitet (man får fylla i en enkät) lyckades inte heller SVT nåt vidare. De gav SD 1,9%, alltså en hel procentenhet fel. Inte beträffande något annat parti var de i närheten av att hamna så fel.

    Det finns alltså ett stort mörkertal när det gäller SD-sympatier. Det kvittar om du tror på det eller inte, för på valdagen kommer det att visa sig hur det egentligen förhåller sig.

    /Johan

    SvaraRadera
  6. Ända in i kaklet!!!
    Ingen (s)eger för tas ut i förskott

    SvaraRadera
  7. Bogdan du har avslöjat trolleritricket... Det handlar om att se till att fördela våra resurser så vi får maximal avkastning av dem. Både mänskligt och resursmässigt. Nuvarande regering har inte lärt sig trolleritricket.

    SvaraRadera
  8. Robert, det handlar inte om att ge till de som inte gör rätt för sig utan till de som vill men inte kan för att de är sjuka. Det handlar om pensionärer som arbetat hela livet och nu vill ha det bra på sin ålders höst. Det handlar om de som blivit arbetslösa och söker nytt arbete eller de som utbildar sig för att kunna ta sig an de nya utmaningar som dagens och morgondagens arbetsmarknad kräver.

    SvaraRadera
  9. Britta så rätt så rätt ända in i kaklet

    SvaraRadera