20091230

Myten om en byråkrati växer från höger.


Fastnar i dagens media genomgång för två artiklar en ledare i SvD och en debatt i samma tidning. SvD har en förmåga att få igång mina skrivfingrar som få tidningar har.

Börjar med ledaren som åter har fastnat i Timbro-rapporten om antalet byråkrater inom den offentliga sektorn. SKL var ute och bemötte rapporten i går och dess vd pekar på att det finns en bild av alla välfärdsarbetare som inte jobbar på golvet är byråkrater. Håkan Sörman pekar på en skrift som SKL tagit fram
I SKL:s egna lilla häfte "Myter och fakta" är den första myten "Den kommunala byråkratin är för omfattande". Fakta visar dock att andelen som arbetar med administration i kommuner och landsting är ca 12,5 procent, i staten ca 15 procent och i näringslivet 15-20 procent.
Med den i botten blir Timbros partsinlaga mindre intressant. Det var inte länge sedan som Thomas Idegard var ute och ville att kommuner och landsting skulle sluta med allt var kultur och fritid hette. Med det i bakhuvudet blir denna rapport än mer en partsinlaga som det blir svårt att ta på allvar. Självklart så är det av intresse att inte öka på andelen "rena" byråkrater. Det finns inget eget intresse i det, men att gå på myten om att alla anställda i våra kommunhus bara är byråkrater funkar inte. När du väntar på bygglov vill du inte att det finns tillräckligt med handläggare för att det ska gå snabbt. När du behöver hemtjänst vill du ha ett snabbt bemötande inte vänta. När du vill ha fram ett protokoll på vad vi politiker beslutat vill du inte vänta. Börjar man syna varje tjänst så upptäcker man lite snabbt att det inte finns ett överflöd av tjänstemänn. Det Timbro gör är att förstärka myten och de gör det bra.

Sedan skriver Leif Lewin en bra artikel om hur vi ska hantera Sverigedemokraterna i valrörelsen. Han menar likt mig att de ska hanteras som alla andra partier när man möter dem. Vi ska inte fastna i deras egen politik utan de ska synas över hela det politiska fältet. Det är en mycket klokare ingång än den man kunde läsa om i SvD igår med ett anti-parti.

Kent Persson och Mary har noterat dessa nyheter också från ett blått perspektiv. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Nu tror jag att man inte kan eller ska mäta byråkrati i antalet anställda. Däremot de vägar ett beslut tar innan det fattas, vilka områden som anses vara nödvändiga för ett politiskt system att fatta beslut i, vilka regelverk som tillämpas för medborgarnas liv etc. Att detta avspeglar sig i antalet anställda är möjligt, men det blir ju inte mindre byråkrati om färre utför samma uppgifter. Det är ju uppgifterna det är fel på i så fall.

    SvaraRadera
  2. Anders, det har du rätt i. Det viktigaste är at samtala om innehållet. Vad anser vi att vi ska lösa gemensamt och vad ska lösas enskilt.

    SvaraRadera