20091230

Krönika över 2010


Snart är året slut och alla börjar summera året och 00-talet funderar på om jag ska göra det eller låta alla andra syssla med det och försöka se lite in i framtiden vad den har att erbjuda. Ska inte spana så långt utan stannar vid kommande år.

Det kommer vara ett antal stora händelser under året som kommer påverka oss. För egen del så är en av de viktigaste händelserna valet i september. Innan vi vet utgången av det så är det ett antal händelser som kommer att ske. Den stora som också kan ge störningar på valet är Bröllopet med stort B.

Dock börjar året med ett vinter-OS där vi hoppas på Svenska framgångar. Framgångar i stora internationella tävlingar brukar alltid gynna de sittande vid makten. Politiker från alla håll har en förmåga att hålla sig framme när det vankas svenska framgångar. Helst så ska man hitta en politisk hake att hänga upp de på. Allt från de kommunala bostadsbolagets garageportar till den kommunala fotbollsplanen. Det är ingen högoddsare att statsministern under första kvartalet kommer ha en fest för våra medaljörer, om vi får några...

Senare under våren kommer den moderatledda regeringen lägga fram sin vårproposition. Jag kan redan nu avslöja att den kommer innehålla satsningar på kommuner och landsting... Vem blir snopen? Utöver det kommer det även satsningar på polisen och utbildning. 1:a maj och då kommer den röda delen av oppositionen att presentera en del nyheter på satsningar inom välfärdssektorn. Den stora frågan är om det kommer vara något grönt inslag i tågen. På en del lokala tåg kommer de gröna vara inbjudna.

Nu är det dags för Bröllopet och det är inte mitt då jag redan är gift och kommer så vara vid denna tidpunkt. Hela landet, nästan, jublar i en rojalistisk yra som vi sällan sett maken till. Tidningarna innehåller inget annat än Bröllopet. Motståndet finns inom Vänsterpartiet och Lars Ohly gör ett par tappra försök att få Kungen att betala Bröllopet själv. Kungen däremot beklagar sig hu det är dyrt och att han behöver ett högre bidrag... Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin slåss om att få vara i rampljuset kring Bröllopet med allehanda knep och löften.

Det politiska Sverige går sedan in i sommaren med en baksmälla som snabbt måste botas då nästa fest snabbt är i antågande. Almedalsveckan står på tur och det laddas inom partierna och lobbyföretagen som aldrig förr. Almedalen slår rekord i antal seminarier och den internationella medverkan är större än tidigare år. Partierna ser sin möjlighet att få internationell feedback på sina förslag och ledande företrädare vill ha internationell approach. Fredrik Reinfeldt satsar på att försöka få hit någon av sina vänner från EU.


Innan den intensiva valrörelsen drar igång på allvar blir det ett par lata dagar på stranden

Valrörelsen drar igång på allvar och den första stora frågan är vilka som ska leda partiledarutfrågningarna i Svt och TV4. När den frågan är avklarad så blir det en intensiv valrörelse och en av de stora frågorna är hur partierna ska ställa sig till att ha med Sverigedemokraterna i de lokala valrörelserna. Det blir en blandad som gör att de kommer bli bjudna där de finns representerade i fullmäktige. Dock blir som idag att många stolar kommer stå tomma.

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin har redan idag sagt att jobben kommer bli den stora frågan som kommer avgöra valet. Jag är inte så säker. Det kommer komma en fråga som tar fokus från jobben, tyvärr. Dels är det ett antal smutskampanjer som försöker sno uppmärksamheten men inte lyckas.

Genom att Alliansen konsekvent försökt styra media under de tidigare åren blir det nu ett bakslag där en samlad , inte SvD och DN ledarskribenter, tröttnat på dessa fasoner och börjar hårdgranska politiken och vad de inte gör.

I Vimmerby händer det som de RödGröna väntat på sedan 70-talet det blir maktskifte och en ny era börjar i Vimmerby. I Kalmar län blir det fortsatt RödGrönt landsting. Det blir till och med en tryggare majoritet än det är nu, med en rösts övervikt.

Frågorna som kommer var på den politika dagordningen är
Klimatet, jobben, sjukförsäkringen, FRA, integritet, och som alltid vård, skola och omsorg... Vill ändå varna för att det kan dyka upp en dark horse som drar ner byxorna på alla partier.

Valet på riksplanet utfaller till RödGrön favör och genast är diskussionerna om vem som ska sitta på vilken ministertaburett och vilka departement som ska finnas. Det blir inga större förändringar än att miljöminister får det nya namnet klimat- och miljöminister.

Sedan går hösten i sin stilla lunk tills.... Ja alltid är det nått som händer som testar en ny regering....

Julen kommer och mellandagarna likaså och sedan sitter jag här igen vid min dator och skriver en krönika över...

Jag vill avsluta med att rikta ett stort tack och GOTT NYTT ÅR till alla som varit ett stöd och inspiration för min under detta bloggår.

I det röda laget
Peter Andersson som alltid är först. Johan W som ger bra tips. Johan U den eviga supporten och tipsaren utan dig hade inte NetRoots funnits. Alexandra för dina perspektiv. Krassmans kloka analyser.  Veronica som ger en bra bild av socialförsäkringsområdet. Röda berget för dina snabba bloggningar. Martin en bra länkare vilket vi behöver bli alla tillsammans.Sedan måste Alliansfritt Sverige nämnas, de går inte att gå förbi dem. Säkert har jag glömt någon.
Blå laget
Mary och Kent gör ett bra arbete från sin politiska horisont.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Happy New Year !!!

    2010 New Year's Fireworks show

    http://fireworks2010.blogspot.com/

    SvaraRadera