20100125

ÄNTLIGEN är det klubbat! Astrids släktingar köper Astrid Lindgrens Värld.


Nu är besluten fattade och i morgon så undertecknas kontrakten. Äntligen är denna segslitna fråga i hamn. Nu kan vi gå vidare och arbeta med utvecklingen av Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld.

Vimmerby kommunfullmäktige fattade ikväll de avgörande besluten för att affären med Saltkråkan AB ska kunna avslutas. Det har varit en lång resa som inte bara varit till ondo. En del positiva justeringar av både det ena och det andra har gjorts. Det har tydliggjorts vilket inflytande kommunen kommer ha. Båda parternas rättigheter och skyldigheter finns tydligt nedskrivna. Det finns med satsningar på Vimmerby, där både Saltkråkan AB och Astrid Lindgrens Värld kommer att ett ansvar.

När det gäller de bud som inkommit så är bedömningen att de inte håller. För mig så är det inte prislappen som är avgörande. Det är vilken utveckling vi kan se på fem till tio års skit som varit mitt avgörande och där ser jag ingen som har ett lika bra utgångsläge som Saltkråkan AB. Jag ser inte något hot därifrån utan tvärtom känner jag mig säker på att de vill att minnet av Astrid inte ska svärtas ner utan tvärtom. Det är inte bara för att de är släkt utan rent affärsmässigt en förlust på sikt. Med det i tanken och de skrivningar som finns så tror jag att Vimmerbyborna inom en femårs period kommer vara stolta över kvällens beslut.

Nu kommer det säkert finnas de som vill överklaga och de må ha all rätt till det men frågan som jag ställer är till vilken nytta? Är det egenintresset eller finns det något reellt att ta på? Kommer säkert att få återkomma till det en annan dag.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

 1. progresiva bloggare,,, mmm gillar den termen

  SvaraRadera
 2. Peter

  På alla sätt glädjande. Då har vi ytterligare beröringspunkter att prata om.

  mvh

  Johan

  SvaraRadera
 3. Hur faan kan man nästan ge bort skattebetalarna egendom? Det är faan en skandal av politikerna!

  SvaraRadera
 4. Anonym, Vimmerby kommun köpte ALV för 25 miljoner och säljer nu 70 procent för densamma. I andra sammanhang hade det ansetts varit en bra affär. Kommunen får desutom möjligheten till ett stort deltagande, minskad ekonomisk risk och några som vill göra satsningar utanför ALV.

  SvaraRadera
 5. Peter: Hade du sålt din villa för en miljon kronor om någon gav bud på 1.5 miljoner?

  Prislappen spelar inte så stor roll när det är någon annans pengar.

  SvaraRadera
 6. Ja det hade jag om det fanns framtida intäkter att hämta som med råge skulle ge mer än den halva miljonen. Och så är fallet här att kommunen kommer få framtida vinster i både ekonomi och sysselsättning. När det gäller sysselsättningen kommer det gynna många företag i kommunen. Det är just dessa delar som gör att köpesumman inte är allt utan en utvärdering av hela paketet över tid.

  SvaraRadera