20100104

Bildar bloggarna en ny politisk elit? Eller är det bara nätrötter?


Ska göra en sista ansats till blogginlägg så här på måndagkvällen. Endast katten och jag är vaken. Snor lite tips från Peter A som hittat en uppföljning på SvDs reportage om sociala medier, samt väljaropinion.

SvD konstaterar att det är få riksdagsledamöter som bloggar iallafall i toppen. Är det så att det är som vårt nätverk NetRoots säger nätrötter. fotfolket har hittat sitt sett att nå ut. Sedan kan man ställa sig en fråga hur mycket fotfolk vi som bloggar aktivt är. Ser på mina politiska kamrater i kommun och landsting. Inte anser sig de ha tid eller kunskap att blogga/twittra. Vi är ett antal som behärskar detta medium. En fråga som då kommer blir vi en ny politisk klass som kan styra den politiska agendan eller är vi inofficiella språkrör till våra respektive parti? Oavsett så blir bilden av politiken bredare och fördjupad. 
Vad är det vi vill med vårt agerande i sociala medier? Är det rent godhjärtat eller rent egoistiskt? För min del är det en del ego. har haft svårt att finna en kanal där jag kan ge uttryck för mina politiska funderingar. Sedan att finns fler likasinnande som delar mina intressen gör det hela bara roligare.
Ser att man intervjuat både Kent, Mary och Peter via Twitter

Det som jag lärt mig under mitt bloggande är att vara generös. Utan att vara det så kommer man ingen vart. Det är som det heter ett socialt media där vi för dialoger med varandra på ett eller annat sätt.

Kan sedan snabbt konstatera att Ekot nu gör ett ny sammanställning av väljaropinionen. Man tar fram ett sammanvägt resultat och får på det sättet fram tydliga tendenser var partierna är på väg. Kan konstatera att både Centern och Kristdemokraterna går utför medan Miljöpartiet stiger upp som en sol.

Som vanligt har SvD svårt att inse fakta även i denna fråga utan söker desperat ett halmstrå att hålla i.
En annan sak att notera. Socialdemokraterna ligger enligt de samlade mätningarna på Ekot under sitt ödesdigra valresultat 2006. Moderaterna ligger över sitt.
Per Gudmundson får hoppas det inte blåser mycket för det var ett väldigt svagt strå att hålla i.

Min första bloggning om sociala medier finns nu även på Second opion

Kan nu konstatera att katten har somnat och det borde innebära att jag ska göra desamma... Det blir en dag imorgon också

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

  1. Peter

    Eller är vi bara nät-nötter.... :D

    mvh

    Johan

    SvaraRadera
  2. Ja du Johan lite nötter är vi nog som sitter från tidiga mornar till sena kvällar och skummar nätet efter uppslag till skrivande

    SvaraRadera
  3. Peter!

    Hur många väljare läser egentligen det du skriver? Det är ju inte speciellt många som kommenterar på din blogg. Beror det på att det är få läsare eller att det du skriver inte berör de som läser? Har du ingen förmåga att skapa debatt? Rapar du kanske bara upp samma gamla vanliga flåskler gång på gång?

    Visst tillhör ni politiker som bloggar en elit. Ni har uppenbarligen inget viktigare för er på dagarna än att skriva inlägg efter inlägg på betald arbetstid. År efter år parasiterar ni på skattebetalarna, men kan uppenbarligen inte ge medborgarna något mer än ointressanta inlägg i era bloggar. När gjorde du något som verkligen kom skattebetalarna till nytta, något som sparade pengar åt dem, som ledde till att de fick lägre skatt?

    SvaraRadera
  4. Medborgare X! Vilken bitter kommentar du skrev. Kände du dig busig? Har du inget jobb att sköta?

    Mvh

    Seved Monke

    SvaraRadera
  5. Tack Seved Monke. Visste inte om jag skulle orka kommentera Medborgare X

    SvaraRadera
  6. Bra krönika. Som relativt nybliven bloggare har jag gjort en del iakttagelser som ger mig lite huvudbry.
    Framförallt Tycker jag mig se att "etablerade" politiska bloggare styrs (för) mycket av tidningarnas nyhetslöde i sin jakt på ranking och träffar på respektive blogg. På det sättet blir bloggandet mer ett forum för kommentarer än något som ger utrymme för nytänkande. Jag förstår att naturligtvis att länkandet är viktigt, att Twingly är viktigt och allt det där, men ändå; det krävs stort engagemang från den som vill hitta det som är riktigt bra. Framförallt är det svårt att hitta bloggar som DRIVER en debatt i stället för att KOMMENTERA.

    Innan det förhållandet förändras tror jag inte att bloggare kommer att utgöra en riktigt avgörande maktfaktor. Tror jag.

    Rent demokratiskt/journalistiskt tror jag att det måste till en diskussion kring DE OSYNLIGA REDAKTÖRERNA på intressan, buzz, bloggportalen med flera. Hur styrs urvalet av vad som ges utrymme? Viktigt, viktigt.

    Det var ett par kommentarer från, som sagt, en relativt nybliven bloggare. Ändå har jag lagt ganska mycket tid på att lära mig, försöka förstå, hur det fungerar. Däri ligger en del av problematiken. Det kräver mycket tid och engagemang.
    Just nu befinner sig bloggandet i något förvirrat tillstånd mellan demokrati och anarki.

    Ge mig ett par månader till så har jag kanske förstått bättre? :o)

    SvaraRadera
  7. Tack Gert
    En del i bloggandet är att få läsare och då är det dagliga nyhetsflödet och länkandet dit en bra väg. Sedan är frågan varför man bloggar. En anledning kan vara att just kommentera de aktuella nyhetsflödet. För min egen del kommenterar jag ofta aktuella skeenden.

    Ett tips är att vara generös. Då blir du länkar och får dessutom en massa tips och nya vänner.

    Lycka till i ditt bloggande!

    SvaraRadera