20100117

Dåligt väder styr min krönika idag


Om jag som vanligt i min krönika ska börja med en väderbetraktelse så visar sig vädret från sin mörka sida. Gråa kalla moln som släpper ifrån sig ett och annat snökorn. Vinden är isande och inget ljus synes än. Därav mitt bistra anslag i denna krönika.

Jag har idag på morgonen funderat på hur mycket ideologiska vi är i det lokala politiska arbetet eller om det bara är var parkbänken ska stå. Anledningen till mina tankar är att en av våra ideologer har flyttat och jag känner en saknad efter det ideologiska utbytet som vi hade om både det ena och andra. Vi kunde sitta långa kvällar och spalta frågor och ibland ett och annat svar. Finns de de som kan ta vid och föra detta vidare. Jag tror inte jag är ensam i mitt sökande. Bilden är att det ser likvärdigt ut i andra partier.

Denna saknad av ideologisk debatt på det lokala planet är avgörande för om dagens partier ska överleva morgondagen. Varför ska väljarna rösta på oss när vi vill ha parkbänken på samma ställa som alla andra partier. Vad är det som gör skillnad när vi placerar den där till skillnad mot moderaterna. Det är i denna grogrund som sakfrågepartier finner näring att växa. När ingen ställs till svars för helheten.

Min syn är att det är ett gemensamt demokratiskt ansvar för alla våra partier som tror på demokratin ur ett bredare perspektiv än parkbänken.
För att ge ett positivt exempel så ser jag sociala medier som ett sätt att väcka den här debatten. Här är vi ett antal på båda sidor det ideologiska snöret som spänner den debatten både inom och mot varandra. Kan vi nu föra ner debatten och koppla till lokala frågor så finns det ett gynsamt utgångsläge för en trevlig tid framöver.

Ska jag sedan vara lite kritisk mot min egen rörelse och då inkluderar jag fackföreningsrörelsen så är bristen på ideologi nästan total. Vi måste bli bättre på att skola nya medlemmar med historien ur vilken vi växt och vilka idéer som styr oss. För mig är inte ett medlemskap i facket lika med högre lön utan en gemenskap som ska ge alla bättre förutsättningar och villkor. Att vi tillsammans ställer upp för den svage. Likaså är mitt medlemskap i socialdemokratin inte bärande på grund av skattefrågan eller EU-frågan eller stödet till kommunerna. Mitt medlemskap bottnar i ideologin om allas lika värde. Att ingen ska lämnas utanför. Att genom kollektivet så växer den enskilde. Ur tryggheten så törs man satsa.

Jag känner av de här bristerna när vi nu sitter och försöker formulera det lokala handlingsprogrammet och där samtalet står mellan parkbänken och den ideologiska kompassen. Frågan är vad man vinner val på. Men handlar allt om att vinna val när vi inte vet var vi går. Vi må vinna ett val men går vilse på vägen till nästa val. Men vi ska inte lämna parkbänken dithän den ska vara med men vi måste veta varför.

Sedan har Krassman noterat Knufflistan. Den ser bra ut för oss inom NetRoots
1. Peter Andersson (oför)
2. Alliansfritt Sverige (oför)
6. Mitt i steget (oför)
12. Kulturbloggen (+2)
18. Rödgrönt samarbete (-2)
20. In Your Face (+2)
29. Peter Högberg (oför)
30. S-buzz (-2)
31. HBT-Sossen (-1) 
33. Claes Krantz (oför)
36. Ett hjärta rött (oför) 
37. Röda Berget (+4)
40. Veronica Palm (-2)
43. Bodströmsamhället (-4)
50. Erik Laakso | På Uppstuds (Ny)

Borgerliga bloggare på listan som jag följer är:

7. Kent Persson (oför)
11. Dick Eriksson (-1)
10. Mary X Jensen (+1)
19. Mark Klamberg (-4)
25. Johan Ingerö (oför)
24. Per Ankersjö (+3)
39. Magnus Andersson (+1)

Nu gäller det att hålla ihop och inte tappa taget.

Om det nu ska till en bistrare ton så är det mot Malin Siwe på DN som inte har läst på utan fastnar för politsk kampanj gällande Astrid Lindgrens Värld. Malin läs mitt tidigare inlägg samt Kjell-Åke Hansson ypperliga inlägg. Detta gäller även Hagwall. Sedan kan ni skriva om och göra det rätt!


Lite lästips. Dagens debatt i Expressen med Björn Fries om rädda sossegubbar

Fler krönikor och kloka inlägg kan ni finna här
Johan W med en krönika om tid mm. Peter Andersson skriver om utdött pampvälde.Peter J har också en krönika som tar upp negativa kampanjer.  Kent skriver om regeringsduglighet och inte om den sittande... Krassman har noterat ett journalistiskt engagemang. Mary undrar hur man ska vinna valet. Peter S vill se en ändring av agendan (och jag förstår honom, men tycker den ser bra ut). Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar