20100118

Var står media i mellanösternfrågan?


Dagens första blogg blir mer en påa till Johan Westerholms bloggning om de Israeliska organstölderna. Vi kunde i helgen läsa två sidor av samma mynt (det är nog inte samma när jag tänker efter).

Har inte satt mig in i frågan men det jag känner är att den mediala bilden under de senare åren svängt till en mer Israelvänlig tolkning av situationen i mellanöstern. Jag delar inte den svängningen. De övertramp en stormakt som Israel är gör mer eller mindre dagligen kan aldrig försvaras. Det är som Bamse säger "Den som är stark måste vara snäll"

Även Calle Fridén skriver om detta. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

 1. Jo för Palestinierna gör ju inga övergrepp alls.

  Israel har rätt till självförsvar.

  SvaraRadera
 2. Självförsvar är inte att man begår brott ,döda barn och kvinnor,tortyra, misshandla m.m. i ockuperad mark..Israels alla brott,krigsbrott och ockupation måste stoppas och straffas..

  Israel begår brott mot alla lagar och regler och det är inte försvar,alla folk..Stop Israel är bästa hjälp till Israel,Israels vänner.

  Kritisera hård Israel är stöd Till Israel..Straffa Israel är bästa hjälp till Israel för att Israel tänker mer på Freden,vänner till Israel..

  SvaraRadera
 3. Verkar som en viss människotyp. Den som alltid känner sympati för den svagare parten. Den part som krossar deras fönsterrutor, våldtar deras döttrar eller små söner och punkteras deras bildäck. Eller rumlat om på deras sommarstuga helgen de själva inte var där. För dessa är ju svaga. Det är synd om dem. De har haft en svår uppväxt. De är traumatiserade, har fobier och är allmänt förvirrade. Klart att de måste försvaras. Av oss som städar efter dem och betalar deras party. Och talar i förmildrande ordalag om dem på arbetsplatsen. Att vi samtidigt knyter näven i byxfickan ser ingen. De där tankarna som i harm ibland rusar genom hjärnan om stryk på bara stjärten håller vi för oss själva. För att inte tala om lusten att skicka dem så långt bort som det bara går. Nää, inget sådant. Inte öppet i vart fall. Det är vi för ärliga till. S..smarta menar jag. Vi är svenskar...

  SvaraRadera
 4. Anonym1, som jag avslutade mitt inlägg så måste man tänka ett steg längre när man är starkast. Men det verkar bli mer som i Uggla låten IQ "När hjärnan tar slut tar nävarna vid". Visst sker en hel del från Palestinskt håll men frågan är varför? Kan det bero på att det byggs bosättningar på ockuperat område? Att det inte släpps in något byggmaterial till de som är raserat? Att sjuka palestinier inte får vård? Åter så har man rätt att försvara sig men det måste stå i proposition mot attacken.

  SvaraRadera
 5. Tänk om vi skulle ständigt hotas av en granne som svurit att utrota oss från kartan, visst skulle vi också hålla våra gränser väldigt mycket under uppsikt. Israel är en liten, liten ö av demokrati i ett enormt bälte av diktaturer. Dessa förtrycker sina egna medborgare och oliktänkande fänslas brutalt. Mk

  SvaraRadera
 6. Hizbollah:s kamp mot Israel slutar inte förrän Israel är utplånat. Kampen utkämpas uppbackad av skurkstater som Iran. I kampen tvingar man människor palestinier offra sina liv i självmordsattentat med motiveringen att man hamnar i himlen med 72 oskulder. Raketer avfyras från civila hem, där man byggt raketramper, detta gör man för att skapa martyrer när den israeliska militären går in för att oskadliggöra dessa civil/militära fästen. De militanta palestiniernas mål är att införa samma slags religions-fascistiska samhälle som återfinns i alla mellanöstern och arabländer. Det faktum att Israel begår övergrepp beror på ovanstående, Israel är måhända en i huvudsak judisk stat, men är sekulär och välkomnar folk av annan religion och är en demokrati, något som inte existerar någon annanstans i regionen. Förhoppningsvis kan Irak utvecklas till en demokrati, men det är en annan diskussion. Frågan till alla Israel-hatare måste vara, i en situation där dina grannar vill utplåna dig från jordens yta, där dina fiender använder sig av civila för att skapa martyrer, där dina fiender attackerar dig med civila självmordsbomber. Hur ska du försvara ditt folk, dina älskade, dina egendomar och dina barn?

  SvaraRadera
 7. ja du, om det aendaa var som bamse saeger...

  Det handlar nog om att den girige alltid kommer se sig som fattig. Girighet, pengar, kriminalitet paa toppnivaa, tror jag.

  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/01/30/scoop-tar-israel-blodprov-pa-palestinier/

  Folk som helt enkelt aer raedda foer doeden och har roffat till sig tillraeckligt med pengar.

  Men till slut doer vi alla:
  http://www.youtube.com/watch?v=oB3G0rvCIJc

  SvaraRadera