20100118

Medicin snart en klassfråga!


Billigt blev dyrt en en gång för var och en, utom dom pillar tillverkar, de bleve rika...

Åter så visar det sig att vi medborgare och patienter inte kännar på privatiseringar. Nu meddelar Aftonbladet att läkemedelsföretagen har höjt priserna inför avregleringen. Leder det till billigare mediciner för dig och mig?

Åter så blir bilden att det inte görs för oss utan för företagen. Vårdvalsreformen som ett annat exempel lyfter frågan om konkurrensfrågorna mer än än patientperspektivet. Nu verkar det vara samma här. Den ideologiska bilden blir tydlig. Att en moderatledd regering vill ha det så är helt ok, men erkänn det då!

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Det är för tidigt att säga hur apoteksavregleringen kommer att påverka priserna. Ännu vet vi bara att första steget har blivit en höjning.

    Jag följer utvecklingen på www.output.nu och säger inget ännu, men om ett år tror jag vi kommer att sitta med högre priser och (vilket på sätt och vis kan vara ännu värre) större försäljning.

    SvaraRadera
  2. Tack för inlägget Jonas. Ska bli spännande att följa och jag vågar inte sätta emot.

    SvaraRadera
  3. Javisst är det så att läkemedeln blir dyrare efter privatiseringen. Den summan som riskkapitalbolaget Altor, Medstop Holding AB, Investor o Privaq Investment m.fl som investerat pengar vid sina köp av Apotek.

    Enligt experter så kan man räkna med att bara förräntningen av deras investeringskapital kräver att varje läkemedelsköp kommer öka med 10 kronor. Ja sedan tillkommer höjningen som kan komma sig utav att respektive läkemedel också bli dyrare.

    Ja då säger vän av ordning men de kan ju komma fram rationaliseringsvinster vilket äger sin riktighet. Men dessa beräknas bara kunna ge ca 2 kr per läkemedelsförsäljning som in sin tur vägs upp av de vinster som bolagen också vill ta ut, så de kvarstår ändå en 10 kr högre kostnad minst per läkemedelsköp.

    Ja då konstaterar en annan vän av ordning att staten har ju fått in ett antal miljarder vilket är sant men dessa används att täcka de svarta hållet i statens finanser.

    Man kan därför med klara fakta konstatera att den borgerliga alliansregeringen har givit svenska läkemedelsbehövande en kostnadshöjning med 10 kronor per läkemedel vid varje tillf'älle de köps samt konsekvensen blir att de sjuka får bidra med att täcka upp med medel till staten dåligt skötta ekonomi.

    Till sist de intressanta är inte när dessa höjningar kommer slå igenom utan de viktigaste är att de kommer. Skjuts de fram något år så leder de bara till att de då bara blir de högre, t.ex 12 kronor i snitt per läkemedels-försäljningstillfälle.

    Ett är säkert den borgerliga alliansregeringen måste avsättas i årets val. Den värnar ju enbart om de privata kapitalet på de läkemedels-behövande bekostnad.

    SvaraRadera
  4. Såg precis på CNN. Där verkar det som om de talade om att majoriteten av medicin numera tillverkas i Kina, att Kinas regelsystem var "mindre engagerat", och att det emellanåt hade skett att det blivit fel, och nån råkat illa ut. Är det nåt som också utreds när läkemedelsbolagen jagar störst vinst, och därför inte vill ha tillverkning kvar i EU?

    SvaraRadera